Casque d'or (1952)

L'histoire d'une femme dont chaque amour fut...

Klassieker die de grote doorbraak van Simone Signoret betekende. Ze speelt een trotse prostituee die moet vluchten voor de liefde van haar leven.
play

8,3 details

  • 96 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Frankrijk
96 Min Frankrijk

Parijs. Een uit de gevangenis ontslagen schurk die het rechte pad heeft gekozen raakt door vriendschap en liefde voor een meisje van lichte zeden opnieuw verstrikt in het criminele milieu.

Regie
Jacques Becker
Cast
Simone Signoret, Serge Reggiani, Claude Dauphin, Raymond Bussières, Dominique Davray, Paul Barge, Loleh Bellon, Jacqueline Dane, Jean Clarieux, Paul Azaïs, Émile Genevois, Daniel Mendaille, Tony Corteggiani, Solange Certin, Odette Barencey.
Release
16.04.1952
Release NL
05.07.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Jacques Becker | Cast: Simone Signoret (Marie), Serge Reggiani (Georges Manda), Claude Dauphin (Félix Leca), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 1952

EYE, het voormalige Filmmuseum dat sinds enkele maanden in een futuristisch aluminium wit pand aan het Amsterdamse IJ huist, heeft inmiddels een flinke traditie opgebouwd met retrospectieven waarin een vaste acteur of actrice centraal staat. Zo hebben we in afgelopen jaren al een groot deel van het werk van Jeanne Moreau, Cary Grant, Ingrid Bergman en Jack Nicholson op het witte doek mogen bewonderen. Dit seizoen is er vooral speciale aandacht voor de brede maar veel te kleine oeuvre van de eigenzinnige regisseur Stanley Kubrick. Maar er staan dit jaar ook maar liefst twee acteurs centraal die in hun privélevens ruim dertig jaar met elkaar getrouwd waren en samen zes films maakten. Simone Signoret en Yves Montand zijn het onderwerp van een retrospectief dat officieel als Zomerprogramma is bestempeld. Casque d’Or beleeft daarbij een landelijke rerelease.

Casque d’Or, wat letterlijk ‘gouden helm’ betekent, was een van Signorets lievelingsfilms en betekende bovendien haar grote doorbrak. De klassieker uit 1952 onder regie van Jacques Becker was een periodedrama waarin Signoret de goedgebekte en trotse prostituee Marie speelt die als een blok voor de enigszins ingetogen timmerman Georges Manda valt. Hun eerste ontmoeting is er een uit een boeketreeksromannetje. Als Marie na een vermakelijk boottochtje samen met haar criminele vriendje Roland en haar vriendinnen naar een feestje gaat kijkt ze Georges zwoel in de ogen. Als ze hem even later weet op te sporen worden de twee verliefd. Georges pleegt een crime passionnel om bij zijn Marie te zijn, maar de twee moeten vluchten om hun liefde een kans te geven.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Casque d'or

acties