Brothers

Brothers (2009)

There are two side to every family

Amerikaanse remake van de film van Susanne Bier blijft onverminderd actueel en schetst een uitstekend beeld van wat oorlog met mensen kan doen.
play

6,8 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
105 Min Verenigde Staten

De Deense broers verhouden zich tot elkaar als Kain en Abel. De oudste heeft een leuk gezin en gaat in opdracht van de Verenigde Naties naar Afghanistan. Een man met een gezin, een beroep en een missie. De jongste komt net uit de gevangenis, en weet niet goed wat hij met zijn leven wil. Hij scharrelt het een beetje bij elkaar, en ziet wel waar het uitkomt. Veel aanzien wint hij daarmee niet. Aan de buitenkant vormen de broers de deugd en de ondeugd, aan de binnenkant is het lang zo simpel niet. Het noodlot dient zich aan in de vorm van een korte, hevige explosie. Een helikopter in Afghanistan verdwijnt van de kaart, en de man op missie belandt in een donkere grot, bewaakt door Taliban-strijders. Wat doe je als je met een pistool op je hoofd wordt gedwongen iets te doen wat je nooit, en aan niemand kunt verantwoorden? Wat doe je als je na je dood thuis komt bij een vrouw, een broer en twee kinderen die het best gezellig met elkaar hebben? Wat is liefde? Wat is schuld? Wat is verraad?

Regie
Jim Sheridan
Cast
Clifton Collins Jr., Sam Shepard, Mare Winningham, Natalie Portman, Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Ray Prewitt, Patrick Flueger, Carey Mulligan, Josh Berry, Rebecca Grant, Bailee Madison, Jenny Wade, Yousuf Azami, Luce Rains, Dylan Kenin, Arron Shiver, Omid Abtahi, Taylor Geare, Michael-David Aragon, Chad Brummett, Foued Zayani, James D. Dever, John Trejo, Richard Barela, Ronald Hamilton, Navid Negahban, Jason E. Hill, Jeremiah Bitsui, Johnnie Hector, Enayat Delawary, Sora Katherine Brodie, Devin L. Williams, Bob Jesser, David Manzanares, Mushari, Joe Geller, Eric Steinig, Breanna Perera, Jon Kristian Moore, Benjamin D. Baldwin.
Budget
$ 26.000.000
Opbrengst
$ 43.318.349
Release
02.12.2009
Release NL
10.12.2009
Release DVD
25.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jim Sheridan | Cast: Tobey Maguire (Sam Cahill), Natalie Portman (Grace Cahill), Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill), Sam Shephard (Hank Cahill), Bailee Madison (Isabell Cahill) e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2009

Het is een trieste constatering dat vijf jaar nadat Susanne Bier met Brothers een film maakte over de gevolgen van de oorlog in Afghanistan voor de soldaten en de thuisblijvers, de thematiek aan relevantie niets heeft ingeboet. Zonder al te veel wijzigingen aan te brengen in het originele scenario van Bier en Anders Thomas Jensen, kan scenarist David Benioff het verhaal moeiteloos overhevelen naar een Amerikaanse setting, waarin dit prachtige verhaal misschien wel nog beter tot zijn recht komt. Zeker nadat Barack Obama onlangs besloot het aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan te verhogen.

Opgebouwd als een klassieke Griekse tragedie vertelt Brothers het verhaal van Sam Cahill, een militair die op het punt staat uitgezonden te worden naar Afghanistan. Sam is een betrouwbare familieman die alles over heeft voor zijn familie en voor volk en vaderland. Dit contrasteert sterk met zijn broer Tommy, die hij in het begin van de film ophaalt uit de gevangenis. Als Sam niet lang daarna een ongeluk krijgt in Afghanistan en voor dood wordt verklaard, neemt Tommy aan het thuisfront zijn verantwoordelijkheid en probeert de familie van Sam zo goed mogelijk te helpen. Tommy, Grace (de vrouw van Sam) en haar twee kleine dochters groeien steeds meer naar elkaar toe en proberen de moeilijke tijd zo goed mogelijk door te komen.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Brothers Nieuwsberichten