Troubled Water

7,2 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Noorwegen
115 Min Noorwegen

Jan Thomas is vrijgelaten uit de gevangenis waar hij acht jaar heeft gezeten voor kindermoord. Hoewel hij deze moord altijd heeft ontkent, ziet hij zijn vrijlating hij als een nieuwe kans om iets van zijn leven te maken. Hij is een getalenteerd orgelspeler en wordt aangenomen bij een kerk in Oslo. Door zijn talent en zachtaardig karakter, wordt hij al snel gewaardeerd door zijn omgeving. Zo weet hij ook de harten van de pastoor Anna en haar zoontje Jens te veroveren. Hoewel Jan zijn verleden geheim heeft weten te houden, komt de waarheid boven water wanneer op een dag lerares Agnes met haar klas de kerk komt bezoeken. Ze herkent de orgelspeler Jan als de man die veroordeeld was voor de moord op haar zoon. De nog altijd door verdriet achtervolgde moeder, kan niet accepteren dat Jan een nieuw leven heeft weten op te bouwen en raakt geobsedeerd door hem.

Alt titel
DeUsynlige
Regie
Erik Poppe
Cast
Anneke von der Lippe, Trine Dyrholm, Bjarne Henriksen, Bodil Jørgensen, Tone Danielsen, Trond Espen Seim, Stig Henrik Hoff, Terje Strømdahl, Frank Kjosås, Pål Sverre Valheim Hagen, Ellen Dorrit Petersen, Fredrik Grøndahl, Angelou Garcia, Henriette Garcia, Jon Vågenes Eriksen.
Release
26.09.2008
Release NL
10.09.2009
Release DVD
22.06.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Erik Poppe | Cast: Pål Sverre Valheim Hagen (Jan Thomas), Trine Dyrholm (Agnes), Ellen Dorrit Petersen (Anna), Trond Espen Seim (Jon) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2008

Bij de laatste editie van het International Film Festival Rotterdam was het Noorse Troubled Water (DeUsynlige) een van de publiekslievelingen. En terecht. Het duurde even voor de film van regisseur Erik Poppe, die eerder bekendheid verwierf met Hawaii, Oslo, een Nederlandse distributeur vond. Met Wild Bunch is die er nu, zodat iedereen kan genieten van deze aangrijpende en indrukwekkende film.

Net als het bittere Boy A uit 2007 verhaalt de film over een jongen, Thomas in dit geval, die na een gruwelijke daad in zijn jeugd voor langere periode naar de gevangenis moet. Na zijn vrijlating moet hij zijn leven weer op zien te bouwen. “Het was een ongeluk”, zegt Thomas gedurende de film herhaaldelijk, terwijl wij in korte flashbacks te zien krijgen hoe hij destijds met een vriend een kinderwagen met daarin de jonge Isak meenam. In de gevangenis ontdekt Thomas zijn talent voor orgelspelen en als hij vrijkomt solliciteert hij direct naar een baan als orgelspeler in de plaatselijke kerk. De pastor daar is de beeldschone Anna die samen met haar zoontje Jens de ideale tweede kans aan Thomas kan bieden. Intussen heeft Agnes, de moeder van Isak, het verlies van haar kind nooit kunnen verwerken, omdat de waarheid nooit naar boven is gekomen. Met twee geadopteerde kinderen en man Jon aan haar zijde, gaat ze in het tweede deel van de film op zoek naar de waarheid.

videotrailers & clips