The September Issue

6,8 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
90 Min Verenigde Staten

Documentaire over de voorbereidingen die Vogues editor Anna Wintour's doet voor het herfstnummer van 2008.

Regie
R.J. Cutler
Cast
Anna Wintour.
Release
28.08.2009
Release NL
17.09.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: R.J. Cutler | Cast: Anna Wintour, Grace Coddington, Thakoon Panichgul, André Leon Talley e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2009

In de MTV-achtige opening van The September Issue wordt de nadruk gelegd op dat ene ‘feit’ dat iedereen nu wel weet: Anna Wintour leidt het modemagazine Vogue als een ijskoningin. “Ze voelt zich de regisseur én de producer”, zegt een medewerkster. Niet alleen van Vogue, maar van de hele modewereld. De documentairemakers zoeken geen confrontatie, analyseren niet kritisch en stellen ook geen lastige vragen. Dat werkt, verbazingwekkend genoeg, nog heel aardig.

Na de snelle en flitsende introductie van Wintour en Vogue gaat het tempo gelijk omlaag en kijken de makers vooral mee met alle voorbereidingen voor dé uitgave van het jaar. Het septembernummer is namelijk het dikste en belangrijkste nummer van modemagazines en Vogue breekt elk jaar records met het aantal pagina’s. Voor wie het allemaal niks zegt: Vogue is het invloedrijkste modemagazine ter wereld en wordt ook wel ‘de bijbel’ genoemd. Anna Wintour is daar de baas en zij bepaalt dus min of meer wat jij deze nazomer in de winkel kunt kopen. Fijn om te weten. Drie jaar geleden werd Wintour heerlijk geparodieerd in The Devil Wears Prada. Meryl Streep maakte van haar een tirannieke vrouw die geen enkele tegenspraak duldde en commanderen tot kunst verhief. De documentaire doet, met name in de introductie, een redelijke poging om dit beeld van haar te bevestigen, maar in tegenstelling tot Streeps vertolking komt Wintour niet over als keiharde bitch en speelt ze niet op de man. Wintour eist wel dat de mensen in haar omgeving kwaliteit leveren, opschieten en haar opdrachten uitvoeren. Want zíj bepaalt. En dus luisteren alle medewerkers naar haar als een hond naar zijn baas: niet omdat ze het er mee eens zijn, maar gewoon omdat het moet. Toch is Wintour vooral een hard werkende, fanatieke eindredacteur. Ze eist misschien veel, maar op dat niveau en met die belangen mag dat ook wel.

videotrailers & clips