Snijeg (2008)

6,9 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Bosnië en Herzegovina
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Iran
100 Min Bosnië en Herzegovina

Bosnië, 1997. De inwoonsters van Slavno, een door de oorlog verwoest dorp, hebben na de dood van hun mannen en vaders hun eigen bijzondere leefwereld weer opgebouwd waarin het gemis heel voelbaar is. Zonder het zelf te beseffen hebben ze van hun dorp een ideale wereld gemaakt. Alma, een wilskrachtige weduwe, is ervan overtuigd dat haar dorp opnieuw welvarend kan worden dankzij de verkoop van haar pruimenjam en ander opgelegd fruit en groenten. Op een dag duiken twee zakenmensen op die de dorpsbewoners een fikse som geld bieden voor hun dorp. De bewoonsters staan voor een dilemma: het voorstel aanvaarden waardoor ze hun levensvoorwaarden verbeteren maar ook hun ziel verliezen?

Regie
Aida Begic
Cast
Zana Marjanovic, Emir Hadzihafizbegovic, Jasna Beri, Jasmin Geljo, Irena Mulamuhic, Dejan Spasic, Alma Terzic, Vesna Masic, Sadzida Setic, Jelena Kordic, Nejla Keskic, Mirna Zdralovic, Muhamed Hadzovic, Benjamin Djip, Emina Mahmutagic.
Release
20.05.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Aida Begic | Cast: Zana Marjanovic (Alma), Jasna Beri (Nadija), Sadzida Setic (Jasmina), Vesna Masic (Safija) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2008

Snijeg, ook wel Snow, is het speelfilmdebuut van de Bosnische regisseuse Aida Begic. Het is haar afrekening met de steeds meer op de achtergrond rakende Balkanoorlog. De oorlog die ze zelf van dichtbij meemaakte als kind en haar deed twijfelen over de Bosnische identiteit. Snow ontrafelt de innerlijke Bosnische kern middels een kleine gemeenschap bestaande uit vier vrouwen die leven van de productie van jam, een oude man met stok en de tienjarige Ali wiens haar door het voortdurende trauma elke dag tot schouderlengte groeit. Mystiek, spiritualiteit en symboliek vloeien in trage en gekunstelde beweging in elkaar over.

De reden voor de metafoor van (vallende) sneeuw is niet zijn maagdelijk witte eigenschap of het bedekken van wat zich eronder bevindt. Volgens een Bosnische quasiwijsheid is het ‘de reden dat dieren hun sporen na kunnen laten.’ Hoe mooi deze gedachtegang ook is, in alle aspecten van Snow is een uiterst diepe en haast ontastbare symbolische betekenislaag is aanwezig.

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Snijeg

acties