100 Feet (2008)

Till Death Do Us Part Wasn't Enough

Reviews (2)

Rianne

Avatar

Regisseur Eric Red toont zich zeer bedreven in het opbouwen van onderhuidse spanning en het inzetten van schrikmomenten, die toch weer net op die momenten komen waarop je ze niet verwacht. Toch een knappe prestatie. Daarnaast is het ook vrij verfrissend om te zien dat de dreiging van de geest niet een halve film lang ter discussie wordt gesteld, maar dat er door Famke Janssens personage direct de confrontatie wordt gezocht met deze verschijning. Wel komt de film wat traag op gang, met weinig interessante gebeurtenissen in de eerste 20 à 25 minuten van de film.

Het is jammer dat, ondanks de geslaagde genre-elementen, ietwat tekort wordt gedaan door de plot en personages. Zo is de strijd tussen Marnie en (wijlen) haar man een interessante, maar is de resolutie hiervan wat goedkoop en ietwat ongeloofwaardig en zorgt het eigenlijk voor meer vragen dan antwoorden. Ook agent Shanks (Bobby Cannavale), de ex-partner van Marnie's dode man, is een wat eigenaardige personage. Allereerst is het vreemd dat hij deze zaak krijgt toegewezen, gezien zijn persoonlijke betrokkenheid hierbij en vervolgens zijn zijn gedachtesprongen en gedragingen later in de film niet goed te plaatsen.

Gelukkig zijn deze inhoudelijke missers niet genoeg om de film te doen zinken. Famke Janssen speelt sterk en weet de film goed op haar schouders te nemen. Daarnaast zijn spanning en schrikmomenten voldoende aanwezig en worden de enge momenten door Famke Janssen geloofwaardig en tastbaar gemaakt. Als kijker leef je echt met haar mee wanneer de (onzichtbare) geest haar hoofd tegen de muur drukt, deze er krachtig langs schuurt en met het ontstane bloedspoor een symbool op de wand achterlaat. Pijnlijk! Ook is er voor de liefhebbers nog een "fijn" moment van gore in de film te zien, wanneer manlief een indringer in het huis eens ernstig laat voelen wat hij van hem vindt.

Kortom, '100 feet' heeft van alles wat. Misschien is niet alles in de juiste dosering aanwezig, maar de film weet zowel te boeien als schrik aan te jagen en heeft een mooie hoofdrol van Famke Janssen. Genoeg om aan te raden dus.

Tarkus

Avatar

Hoewel deze film me totaal onbekend was valt hij bijzonder goed mee.
Dat Famke Janssen een goede actrice is dat wist ik al wel, en ze doet het in deze prent ook weer bijzonder goed, ze draagt de ganse film in haar eentje en dan moet je wel iets in huis hebben.
Misschien een beetje aan traag begin, maar eens de film op dreef en je hebt spanning tot het einde.
Ik kan hem wel aanraden deze goede thriller.