7,6 details

  • 155 Min
  • Komedie
  • Historisch
  • Roemenië
  • Frankrijk
155 Min Roemenië

'Tales from the Golden Age' is een persoonlijke vertelling over de vergane communistische periode in Roemenië, verteld via volksverhalen en het perspectief van de gewone mensen. De verhalen tonen het soms surreële dagelijkse leven onder het communistische regime en dictatorschap. Het enige beschikbare type auto is de plaatselijke Dacia, iedereen doet hard zijn best te stelen van de staat en bevelen van de Partij moeten opgevolgd worden, hoe idioot ze ook zijn.

Alt titel
Amintiri din epoca de aur
Regie
Hanno Höfer
Razvan Marculescu
Cast
Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Emanuel Parvu, Tania Popa, Liliana Mocanu, Calin Chirila, Eugenia Bosânceanu, Gabriel Spahiu, Teodor Corban, Ion Sapdaru, Aristita Diamandi, Alexandru Papadopol, Paul Dunca, Diana Cavallioti, Viorel Comanici, Virginia Mirea, Smaranda Caragea, Avram Birau, Romeo Tudor, Radu Iacoban.
Release
29.05.2009
Release NL
18.02.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Constantin Popescu, Ioana Uricaru | Cast: Alexandru Potocean, Diana Cavallioti, Radu Iacoban, Virginia Mirea, Ion Sapdaru | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2009

Het Gouden Tijdperk, zo noemde de Roemeense dictator Ceausescu de laatste vijftien jaar van zijn communistische schrikbewind. In werkelijkheid waren de jaren tachtig een dieptepunt voor zijn van vrijheid en voedsel verstoken volk. De Roemenen overleefden op zwarte humor. In de lange rijen voor de praktisch lege winkels vertelden ze elkaar ‘urban legends’ over het absurde leven onder Ceausescu’s vuist. Die verhalen zijn de basis van Tales from the Golden Age: van een in de keuken vergast varken tot een zweefmolen die van de regering moet blijven draaien.

De vier korte films waaruit Tales from the Golden Age bestaat laten treffend zien in welke treurige, maar net zo goed hilarische bochten Roemeense burgers zich tijdens Ceausescu’s regime moesten wringen. Goed, het gaat hier om Roemeense ‘urban legends’, oftewel broodjeaapverhalen, maar het ‘Gouden Tijdperk’ kon een surrealisme aannemen dat het dagelijks bestaan in een langgerekt broodje aap veranderde. Zo drijft in de eerste film een partijbezoek aan een Roemeens boerendorp de plaatselijke bewoners tot wanhoop. De bizarre staatseisen veranderen met de minuut - wel vlaggen, geen vlaggen, wel leuzen, geen leuzen, een plotseling verzoek om duiven... De exercitie eindigt met een de hele nacht doordraaiende zweefmolen vol kotsmisselijke dorpsnotabelen. In het tweede verhaal blijkt hoe tijdens het Gouden Tijdperk eten als ruilmiddel essentieel was: Danut, het zoontje van een politieagent, koopt op school de vriendschap van een meisje door haar zijn boterhammen te geven, terwijl zijn vader een levend varken dat hij cadeau kreeg uit alle macht voor de buren probeert te verstoppen - straks krijgen ze lucht van het beest en eisen ze hun deel! Maar hoe slacht je geluidloos een varken op een flatje in de stad? Simpel, zegt Danut, die net uit de natuurkundeles terugkomt: vergas het beest.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Tales from the Golden Age

acties