Micmacs à tire-larigot
De langverwachte nieuwe film van Jean-Pierre Jeunet is niet zo meesterlijk als Amélie, maar wel een visueel feest en op de valreep een van de leukste films van dit jaar.
play

6,7 details

  • 105 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Frankrijk
105 Min Frankrijk

Jaren geleden overleed de vader van Bazil bij het onschadelijke maken van een bom midden in de Marokkaanse woestijn, zijn moeder raakte totaal gestoord en Bazil werd naar een weeshuis gestuurd. Nu werkt de volwassen Bazil bij een videotheek, als hij door een bizar toeval in zijn hoofd wordt geraakt door een kogel. Hij overleeft het ongeval maar de kogel blijft zitten, met rare bijwerkingen als gevolg. Wanneer Bazil hierdoor zijn baan verliest is de maat vol. Hij heeft het helemaal gehad met de wapenindustrie, waarvan zijn vader en hijzelf het slachtoffer zijn. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt Bazil een briljant plan om de twee wapenfabrikanten ten gronde te richten.

Regie
Jean-Pierre Jeunet
Cast
Jean-Pierre Marielle, Urbain Cancelier, Dany Boon, André Dussollier, Dominique Pinon, Yolande Moreau, Nicolas Marié, Jean-Pierre Becker, Michel Crémadès, Omar Sy, Julie Ferrier, Marie-Julie Baup, Patrick Paroux, Stéphane Butet, Philippe Girard.
Budget
$ 33.000.000
Opbrengst
$ 14.000.000
Release
28.10.2009
Release NL
17.12.2009
Release DVD
16.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Pierre Jeunet | Cast: Dany Boon (Bazil), Andre Dussollier (Nicolas Thibault de Fenouillet), Nicolas Marie (François Marconi), Yolande Moreau (Tambouille), Dominique Pinon (Fracasse) | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2009

Het gebeurt zeer zelden dat een film erin slaagt van begin tot eind een glimlach op je gezicht te toveren. Een film die je meeneemt naar een wereld die zo heerlijk vreemd is dat je er gelijk naartoe wilt. Die je de ene seconde onbedaarlijk hard doet lachen en niet lang daarna met een brok in de keel achterlaat. Micmacs à Tire-Larigot is zo’n film. Het is de langverwachte terugkeer van Jean-Pierre Jeunet, de enige regisseur die zo’n heerlijk vreemde, maar ook lieve film had kunnen maken.

De prachtige openingsscènes zetten alvast de toon. In de Marokkaanse woestijn zien we hoe een bommenspecialist om het leven komt. De man is de vader van de jonge Bazil, die naar een weeshuis wordt gestuurd als zijn moeder het verlies van haar man niet kan verwerken. Jaren later werkt Bazil in een videotheek waar hij op een avond door een zeer ongelukkig toeval betrokken raakt bij een criminele afrekening. Hij krijgt een afgeketste kogel in zijn hoofd en raakt in een coma. Daar komt hij uit, maar hij is wel zijn baan en zijn huis kwijt. Bovendien heeft hij last van bijwerkingen van de operatie. Hij wordt uiteindelijk opgenomen in een groep door de maatschappij verstoten zonderlingen, die hun hoofdkwartier op een vuilnisbelt hebben, en besluit met zijn nieuwe vrienden wraak te nemen op de wapenfabrikanten die hem al zijn hele leven dwarszitten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Micmacs à tire-larigot Nieuwsberichten