El olvido

El olvido (2008)

Vergeten is overleven - de tactiek die het leven van vele Peruanen van dag tot dag tekent omdat men verder moet. Desgevraagd tonen enkele, zij het kort en soms met een glimlach, de littekens die ze uit het vergeten verleden dragen.
play

7,1 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Nederland
93 Min Nederland

Documentaire over de vergetelheid (el olvido) van Peru. Hoofdpersonen zijn de oude obers en barkeepers uit Lima die zich al jaren staande weten te houden in een corrupte maatschappij waarin regeringen en politiek leiders elkaar in snel tempo opvolgen. Zij bedienen degenen die macht hebben maar niet zonder hun zelfrespect te verliezen. De maakster gaat op zoek naar de kracht, de trots, de humor en de liefde die achter hun dienstbaarheid schuil gaan. Zij vertellen het verhaal van Lima, een stad die haar eigen geschiedenis vergeten lijkt te zijn.

Alt titel
De Vergetelheid
Regie
Heddy Honigmann
Release
23.10.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Heddy Honigmann | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2008

De films van Honigmann zijn als eb en vloed. Ze zwellen aan, bereiken een betrekkelijk hoogtepunt en ebben bijna onzichtbaar weg, sporen achterlatend in kleine stroompjes van zand, water en gebroken schelpen; herinneringen. Er is geen plot, eerder een complot tegen de dramatische theatrale wetten van de vertelling die Honigmann opvallend naast zich neerlegt om als de chroniqueur van de kleine, bijna alledaagse schoonheid van het individu de kijker even mee te voeren naar de dimensie van de liefde en de ziel. Niet zonder risico’s, getuige haar laatste creatie.

El Olvido - vergetelheid - is een ode aan de gewone man, een barman, een schoenenpoetser, maar vooral aan de wil te overleven tegen de achtergrond van het historisch falen van de machthebbers. Het element dat alles lijkt te verbinden is het gebrek aan collectief geheugen en zelfreflectie. Slikken en doorgaan als overlevingstactiek waardoor de status-quo behouden lijkt te blijven voor het nageslacht. Beelden van een protestoptocht van hooguit enkele tientallen demonstranten en de herinneringen van een gescheiden vrouw aan de bezetting van een hotel, waar zij met vele anderen tot aan haar plotselinge ontslag gewerkt had, versterken de pessimistische teneur van het relaas.

videotrailers & clips