Fresh Air

Fresh Air (2006)

6,6 details

  • 109 Min
  • Drama
  • Hongarije
109 Min Hongarije

Een portret van een moeder en haar dochter. Zowel de moeder (boven de veertig, alleenstaand) als de tienerdochter zijn pijnlijk eenzaam, maar dat zullen ze nooit tegenover elkaar toegeven - laat staan tegenover de buitenwereld. De moeder, die werkt als toiletjuffrouw, zoekt een uitweg uit haar eenzaamheid in stiekeme ontmoetingen met mannen die ze opduikelt via contactadvertenties. Haar leven verloopt volgens een vaste routine en er lijkt geen perspectief van enige betekenis in te zitten. De dochter ergert zich aan al die vaste gewoontes en lijkt zich te schamen voor haar moeders beroep. Zodra de moeder thuiskomt, gooit de dochter alle deuren en ramen open. Er is geen man in het spel, tot zich een nieuwe aanbidder van de dochter aandient. De spanning tussen beide vrouwen is om te snijden. Niet alleen hun woning kan wel wat frisse lucht gebruiken.

Alt titel
Friss levegö
Regie
Ágnes Kocsis
Andrea Roberti
Cast
Iván Dengyel, Júlia Nyakó, Ben O'Brien, Izabella Hegyi, Anita Turóczi, Zoltán Kiss, Béla Stubnya, Henriette Ámon, Péter Bereczky, Gaetano Busico, Lajos Cs. Németh, Zsolt Dankó, Tamás Fodor, Gábor Harsai, Rózsa Hodai, György Kivés, Valentina Lionetti, Gábor Merza, Júlia Nagy, Attila Nikléczy, Jenö Nyika, Ferenc Pusztai, Dóra Szanka, Zsuzsa Székely, Szabolcs Thuróczy, Júlia Ubrankovics, Anikó Varga, Enikö Záhonyi.
Budget
$ 50.000
Release
05.02.2006
Release NL
10.12.2009
Release DVD
01.02.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Agnes Kocsis | Cast: Izabella Hegyi (Angéla), Júlia Nyakó (Viola), Anita Turóczi (Marina), Zoltán Kiss (Emil), Béla Stubnya (Zoltán) | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2006

Regiedebuten vormen bij uitstek het podium waar cinefiel en filmmaker elkaar ontmoeten. Als kleine film, vaak voor het eerst gedraaid op festivals, stillen ze de honger van de filmliefhebber naar de ontdekking van een nieuw talent en vervullen ze de droom van de maker van een groter publiek. Het uitermate visueel vormgegeven Fresh Air van de jonge Hongaarse cineaste Agnes Kocsis voldoet in vele, doch bescheiden opzichten aan de criteria voor een mooi debuut.

Ergens in een voorstad van Boedapest worstelen moeder en dochter met hun onderlinge relatie en hun beider hang naar een beter bestaan. Zo is de moeder op zoek naar een partner, terwijl de dochter droomt van een andere leven, een ander land en een carrière in de wereld van fashion design. De relatie tussen de beide vrouwen is uitermate onderkoeld en ontbeert elke drang tot verbetering. De enige samenhang wordt gevormd door hun gedeelde liefde voor de Italiaanse tv-serie La Piovra, de in de jaren tachtig zeer populaire serie over de Italiaanse maffia. Alleen dan komen de normaliter afstandelijke vrouwen gemoedelijk, weliswaar ieder in de eigen hoek van de bank, samen om te genieten van hun favoriete acteur Michele Placido in de rol van commissaris Corrado Cattani. De gehele serie is in de vorm van een klassieke videobandenverzameling uitgestald op de enige boekenplank die het huis rijk lijkt te zijn en vormt dan ook het enige ‘leesvoer’ waar de dames zich van bedienen.