Gainsbourg (Vie héroïque)

6,8 details

  • 130 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Muziek
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
130 Min Frankrijk

Biopic over de geliefde maar ook omstreden Franse componist Serge Gainsbourg (Eric Elmosnino), een zoon van Joods-Russische ouders. Serge groeit op in een door nazi's bezet Parijs, maar weet zich toch op te werken tot één van Frankrijk's grootste iconen van de 20e eeuw. Serge wil ontsnappen aan het ouderwetse chanson en nieuwe muzikale gebieden ontdekken, onder invloed van Britse en Amerikaanse popmuziek.

Alt titel
Gainsbourg
Regie
Joann Sfar
Cast
Laetitia Casta, Doug Jones, Lucy Gordon, Dinara Drukarova, Yolande Moreau, Claude Chabrol, Anna Mouglalis, Eric Elmosnino, Philippe Katerine, Sara Forestier, Mylène Jampanoï, Razvan Vasilescu, Kacey Mottet Klein, Deborah Grall, Ophelia Kolb.
Release
20.01.2010
Release NL
18.03.2010
Release DVD
13.07.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Joann Sfar | Cast: Eric Elmosnino (Serge Gainsbourg), Laetitia Casta (Brigitte Bardot), Lucy Gordon (Jane Birkin), Doug Jones (La Gueule), Anne Mouglalis (Juliette Gréco), Mylène Jampanoï (Bambou), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2010

Als een biopic over het leven van de Franse chansonnier Serge Gainsbourg het heroïsche leven van Gainsbourg wordt genoemd, hoop je dat de titel ironisch is bedoeld en de film toch nog een kritische houding tegenover zijn hoofdpersoon aanneemt. IJdele hoop, zo blijkt na het kijken van het filmdebuut van Joann Sfar. Sfar is overduidelijk fan van Gainsbourg en fans maken nu eenmaal zelden goede films over hun idolen. Gainsbourg, Vie Héroïque is helaas geen uitzondering.

Serge Gainsbourg werd in 1928 in Parijs geboren als Lucien Ginsburg, de Joodse zoon van uit Rusland gevluchte ouders. De film volgt Gainsbourg vanaf zijn jeugd, waarin hij tijdens de bezetting worstelt met zijn Joodse identiteit, tot aan de nadagen van zijn carrière. In de tussenliggende twee uur komt veel, heel veel, voorbij. Van zijn affaire met Brigitte Bardot en zijn huwelijk met de Britse Jane Birkin tot de opname van het legendarische ‘hijgnummer’ Je T’Aime… Moi Non Plus en zijn toenemende overmoed naar aanleiding van zijn grote succes, waar hij bijna aan ten onder gaat.

videotrailers & clips