Soul Kitchen (2009)

Life is what happens to you while you are busy making other plans.

Fatih Akin bewijst met deze smaakvolle komedie wederom tot de grootste talenten van de Europese cinema te behoren.
play

6,7 details

  • 99 Min
  • Komedie
  • Duitsland
99 Min Duitsland

Zinos is een Griekse bareigenaar in Hamburg. Zijn leven neemt verantdert plots wanneer zijn vriendin Nadine haar toevlucht zoekt in Shanghai. Dan blijken ook nog eens zijn klanten weg te blijven en moet hij alle zeilen bijzetten om zijn tent draaiende te houden. Hij ontwikkelt derhalve een nieuw bedrijfsconcept, waardoor hij weer uit de geldzorgen raakt. Maar de liefdesproblemen blijven en om dichter bij zijn vriendin te zijn, geeft hij de leiding over de bar in handen van zijn broer Ilias. Echter, die is helaas nogal crimineel aangelegd, waardoor de zorgen niet bepaald voorbijgaan.

Regie
Fatih Akin
Cast
Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Jan Fedder, Wotan Wilke Möhring, Adam Bousdoukos, Monica Bleibtreu, Catrin Striebeck, Marc Hosemann, Lukas Gregorowicz, Anna Bederke, Dorka Gryllus, Cem Akin, Demir Gökgöl, Pheline Roggan, Hendrik von Bültzingslöwen.
Budget
$ 5.000.000
Opbrengst
$ 17.872.796
Release
09.09.2009
Release NL
13.05.2010
Release DVD
28.09.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Fatih Akin | Cast: Adam Bousdoukos (Zinos Kazantsakis), Moritz Bleibtreu (Illias Kazantsakis), Birol Ünel (Shayne Weiss), Anna Bederke (Lucia Faust), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2009

Het idee voor Soul Kitchen had Fatih Akin al in zijn hoofd na het immense succes van zijn intense migrantendrama Gegen die Wand. De angst om zo’n succesvolle arthousefilm, onder meer bekroond met de Gouden Beer in Berlijn, op te volgen met een lichtvoetige komedie weerhield hem er echter van Soul Kitchen te maken. In plaats daarvan maakte hij het zo mogelijk nog zwaardere en nog betere noodlotsdrama Auf der Anderen Seite. Pas toen achtte hij de tijd rijp voor deze film, in de wetenschap dat het maken van een goede komedie veel moeilijker is dan het maken van een goed drama.

De Griekse Zinos Kazantsakis is eigenaar van het eetcafé Soul Kitchen in Hamburg. Op het menu van het restaurant staan weliswaar niet de meest verfijnde gerechten, maar door de vaste clientèle weet Kazantsakis het hoofd wel boven water te houden. Als Kazantsakis’ vriendin voor haar werk naar Tokio verhuist, beginnen de tegenslagen zich echter op te stapelen. Zijn (criminele) broer vraagt hem om een baan in het restaurant, hij krijgt een fikse hernia en wordt achtervolgd door een oude jeugdvriend die hem uit wil kopen om op de plek van het restaurant een bedrijvenpand neer te zetten. Als toppunt neemt hij dan ook nog eens de culinair verfijnde Shayne Weiss in dienst als chef-kok, die alle klanten die ongezond voedsel bestellen schreeuwend wegjaagt.

videotrailers & clips