No One Knows About Persian Cats

7,1 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Iran
106 Min Iran

Deze film volgt een jongen en een meisje die een rockband willen beginnen kort nadat ze uit de gevangenis zijn vrijgelaten. Beiden reizen ze af naar Teheran waar ze andere underground rockmuzikanten ontmoeten die ze proberen te overtuigen om met hen naar Europa te vluchten waar ze in alle vrijheid muziek kunnen maken. Hun droom lijkt echter moeilijk te verwezenlijken zonder geld of paspoort.

Alt titel
Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh
Regie
Bahman Ghobadi
Cast
Hamed Behdad, Ashkan Koohzad, Negar Shaghaghi.
Release
14.05.2009
Release NL
01.04.2010
Release DVD
28.09.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Bahman Ghobadi | Cast: Negar Shaghagi (Negar), Ashkan Koshanedjad (Ashkan), Hamed Behdad (Nader) e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2009

Een land waar muziek verboden is: het bestaat gewoon, op een paar uur vliegen van hier. Irans islamitische regime heeft bepaald dat muziek onrein is ‘vanwege de vreugdegevoelens die het wakker maakt’. Een vrouw horen zingen is al helemaal een zonde. De bands, zangers, zangeressen en rappers van Iran verstoppen zich daarom in kelders, op daken en in boerenstallen. Maar ze maken hun muziek des te vuriger – soms letterlijk met gevaar voor eigen leven. De Koerdisch-Iraanse regisseur Bahman Ghobadi opereerde al even illegaal bij het maken van No One Knows About Persian Cats, zijn ode aan de verdrukte muziekscene van Teheran. Noch Ghobadi, noch de geportretteerde muzikanten kunnen voorlopig dan ook terug naar Iran. Maar hun verhaal staat na een zenuwslopende shoot op film en hun muziek klinkt buiten de grenzen van hun vaderland in de bioscoop.

No One Knows About Persian Cats is half speelfilm, half documentaire. Ghobadi volgt het popduo Take It Easy Hospital, een project van het hippe stelletje Negar en Ashkan. De twee zijn het zat om in het verborgene te werken en willen naar Londen, maar hebben daarvoor niet de benodigde vergunning. Als ze bij een excentrieke illegale paspoortenmaker komen, raakt Negar aan de praat met een andere vrouw die het land wil ontvluchten. Deze vrouw lijkt met haar blauwe hoofddoek en gegroefde gezicht weggelopen uit een rustieke ansichtkaart, maar als Negar onthult dat ze in een indierockband zit, prevelt de dame enthousiast: “Indierock, daar ben ik gek op! Madonna, 50 Cent...”

videotrailers & clips