Amreeka

Amreeka (2009)

Life's best adventures are journeys of the heart.

7,0 details

  • 96 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Canada
96 Min Verenigde Staten

Muna Farah, een Palestijnse alleenstaande moeder, heeft moeite om positief te blijven staan. De controleposten op de Westelijke Jordaanoever intimideren haar, ze vindt dat haar overbezorgde moeder teveel zeurt en haar mislukte huwelijk blijft haar achtervolgen. Alles verandert wanneer ze in een brief leest dat haar familie een U.S. green card heeft gekregen. Hoewel ze haar land eigenlijk niet wil verlaten, beseft ze dat dit misschien wel de enige mogelijkheid is om de toekomst van haar zoon Fadi veilig te stellen.

Alt titel
Amerrika
Regie
Cherien Dabis
Cast
Hiam Abbass, Joseph Ziegler, Arne MacPherson, Alia Shawkat, Will Woytowich, Daniel Boiteau, Yussuf Abu-Warda, Mike O'Brian, Bradley Sawatzky, Aaron Hughes, Adriana O'Neil, Nisreen Faour, Melkar Muallem, Jenna Kawar, Selena Haddad, Andrew Sannie, Brodie Sanderson, Craig Matthews, Vanessa Mayberry, Kristen Sawatzky, Glen Thompson.
Release
17.01.2009
Release NL
24.12.2009
Release DVD
11.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Cherien Dabis | Cast: Nisreen Faour (Mouna Farah), Melkar Muallem (Fadi Farah), Hiam Abbass (Raghda Halaby), Alia Shawkat (Salma Halaby) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

Of Disneyland ver is, vraagt Mouna Farah bij aankomst op het vliegveld van Chicago aan haar zus. Het is een van de weinige referentiepunten die ze heeft bij aankomst in het beloofde land. Samen met haar zoon Fadi is ze vanuit de Palestijnse gebieden afgereisd naar de Verenigde Staten, met de hoop op een beter leven voor zichzelf en haar zoon. Al snel na aankomst blijkt echter dat dit niet zo eenvoudig is als ze aanvankelijk dacht.

Debuterend regisseuse Cherien Dabis baseerde Amerrika (of Amreeka zoals de officiële titel luidt) grotendeels op haar eigen ervaringen. De aanpassingsproblematiek van migranten in een onbekende omgeving is al jaren een dankbaar onderwerp voor filmmakers in den vreemde, maar herbergt het gevaar van voorspelbaarheid. Ook Amerrika heeft aanvankelijk last van deze clichés. Bij aankomst in Chicago slaagt de gescheiden Mouna, die thuis een goede baan had in het bankwezen, er niet in een degelijke baan te vinden. Uiteindelijk moet ze zich vernederen door in fastfoodketen White Castle aan de slag te gaan. Ook haar puberende zoon heeft het moeilijk. Op school wordt hij door klasgenoten aangesproken met Osama en krijgt hij het gevoel door niemand geaccepteerd te worden. Opgehitst door zijn nicht Salma zet hij zich af tegen zijn omgeving en raakt hij in de problemen op school.

videotrailers & clips