Ambitieus debuut van twintigjarige Canadees is een intrigerend portret van een verstoorde moeder-zoonrelatie, maar neigt naar potsierlijk geschmier..
play

7,4 details

  • 96 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Canada
96 Min Canada

Hubert Minel haat zijn moeder. Zestien jaar lang zag hij met verachting alleen maar de smerige truien die ze droeg en de broodkruimels in haar mondhoeken, wanneer ze luidruchtig at. Naast deze dingen ziet hij ook nog iets positiefs in haar. Verward door hun relatie met liefde en haat, maakt Hubert een paar puberale dingen mee.

Alt titel
I Killed my Mother
Regie
Xavier Dolan-Tadros
Cast
Suzanne Clément, Xavier Dolan-Tadros, Anne Dorval, Niels Schneider, François Arnaud, Patricia Tulasne, Johanne-Marie Tremblay, Manuel Tadros, Pascale Audrey, Hugolin Chevrette-Landesque, Laurent-Christophe De Ruelle, Monique Spaziani, Pierre Chagnon, Emile Mailhot, Mariflore Véronneau, Francis Ducharme, Benoît Gouin, Justin Caron, Émile Mailhiot.
Release
05.05.2009
Release NL
25.02.2010
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Xavier Dolan | Cast: Anne Dorval (Chantale), Xavier Dolan (Hubert Minel), François Arnaud (Antonin), Suzanne Clément (Julie) | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

De pas twintigjarige Canadees Xavier Dolan heeft talent. Zoveel is wel duidelijk na het zien van J'Ai Tué Ma Mère. Dolan schreef het scenario, regisseerde de film én speelde de hoofdrol. En dat heeft een prima debuutfilm opgeleverd die reeds meerdere prijzen wist te winnen. Op het festival van Cannes kreeg de film maar liefst drie onderscheidingen, waaronder de Prix Regards Jeune, en op het festival van Rotterdam won de film de MovieSquad Award. De film zit dan ook goed in elkaar en kent scherpe dialogen, sterke acteurs, bijzondere karakters, een ongewone cameravoering en fijne muziek. Toch balanceert de film regelmatig op het randje van pronkzuchtige aanstellerigheid.

J'Ai Tué Ma Mère (ik heb mijn moeder vermoord) vertelt het verhaal van de verwarde puber Hubert Minel en de moeizame relatie met zijn moeder. Moeizaam is wellicht niet het juiste woord; de twee kunnen elkaar niet uitstaan. Hun conversaties bestaan vooral uit het naar elkaar toe schreeuwen van verwensingen en dreigementen. En dat schreeuwen gaat de hele dag door. Wanneer het Hubert te veel wordt, zoekt hij troost bij zijn vriend Antonin of bij een begripvolle lerares. De verhouding met zijn moeder wordt er echter niet beter op en wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen, stuurt zij hem naar een internaat. Dat is echter ook het moment waarop duidelijk wordt dat de twee intens veel van elkaar houden.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

J'ai tué ma mère

acties