Code 46 (2003)

In the future...love is a dangerous game.

De veelzijdige Michael Winterbottom blijft maar verrassen.
play

6,1 details

  • 92 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
92 Min Verenigd Koninkrijk

In de nabije toekomst is het slechts mogelijk de (zwaar bewaakte) steden te verlaten met een speciaal reisbewijs. Buiten deze steden leven mensen (non-citizens) zeer beperkt in slechte omstandigheden. William is een verzekerings-inspecteur die een zaak betreffende vervalste reispapieren moet onderzoeken. Hierdoor komt hij in een andere stad, waar hij Maria ontmoet. Ondanks dat zij waarschijnlijk iets te maken heeft met de vervalsingen, wordt hij verliefd op haar. Maar zijn reispapieren staan slechts een verblijf van 24 uur toe.

Regie
Michael Winterbottom
Cast
Tim Robbins, Samantha Morton, Togo Igawa, Jeanne Balibar, Om Puri, Natalie Jackson Mendoza, Nabil Elouahabi, Emil Marwa, David Fahm, Bruno Lastra, Christopher Simpson, Nina Fog, Jonathan Ibbotson, Lien Nguyin, Sarah Backhouse.
Budget
$ 7.500.000
Release
02.09.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Winterbottom | Cast: Tim Robbins (William Geld), Samantha Morton (Maria Rodriguez), Om Puri (Bahkland), Jeanne Balibar (Sylvie) e.a. | Duur: 92 minuten

Of je nou wil vechten volgens de knokregels van Fight Club, of wil filmen volgens de principes van Dogme95, regels zijn er om gebroken te worden. In I, Robot hielden robots zich aanvankelijk nog aan Isaac Asimov’s roboticawetten, maar je kon er vergif op innemen dat het mis zou gaan. Hetzelfde gold voor het klassieke Gremlins, waarin Billy nadrukkelijk werd verboden zijn pluizige huisdier nat te maken of te voeren na middernacht. Met als gevolg dat iedereen halsreikend uit zat te kijken naar het moment waarop dat toch zou gebeuren.

Voortplanten volgens Code 46 hoorde nog niet in het bovenstaande rijtje thuis, maar deze regelgeving verdient zonder meer een plekje. In de nieuwste film van Michael Winterbottom wordt het speelterrein grotendeels afgebakend door regels en restricties. De belangrijkste is Code 46, een genetische gedragscode, die in de nabije toekomst in het leven is geroepen omdat in vitro fertilisatie en klonen op zulke grote schaal worden toegepast, dat de genetische zuiverheid van de mensheid in het geding komt. Door de geringe genendiversiteit is de kans op bloedverwantschap dusdanig toegenomen dat er risico’s kleven aan ongebreidelde voortplanting. Code 46 schrijft voor dat seksueel contact alleen is toegestaan als het DNA-profiel van beide partijen in kaart is gebracht. Wie dit nalaat, of ondanks genetische gelijkenis toch DNA met elkaar uitwisselt, begaat een Code 46 overtreding.

videotrailers & clips

Laatste reacties

BlauweBanaan

"...Ik vind dit ook een erg sterke film, verhaal wordt goed opgebouwd. Ongeveer halverwege had ik al zoi......"

Languh

"...[quote=Steve Harwin]:? Bedoel je soms Total Recall? Die is van dezelfde schrijver als Blade runner (......"

Steve Harwin

"...[quote=Languh]ben benieuwd, doet me een beetje denken aan blade runner in combinatie met zon nswarze......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Code 46

acties