nu in de bioscoop

Dune (2021)

Reviews (2)

Mr.Movies

Avatar

Dune is een nieuwe verfilming van het boek van Frank Herbert. Deze verfilming is geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door Denis Villeneuve, de regisseur van Arrival en Blade Runner 2049.
De film speelt zich af in de verre toekomst en gaat over Paul Atreides (Timothée Chalamet) de toekomstige erfgenaam van het huis van Atreides. Zijn familie handelt in de waardevolle grondstof genaamd spice, wat ze van de gevaarlijke woestijnplaneet Arrakis hallen. Andere huizen proberen met een vijandige overname zelf de controle te krijgen over spice zodat ze hier een monopoly overkrijgen. Paul moet deze huizen proberen tegen te houden, maar weet niet of hij de hulp van het lokale vol van Arrakis hiervoor kan gebruiken.
Het science fiction boek van Frank Herbert is al een eerder verfilmd in 1984 en later in 2000 is er van hetzelfde boek ook een korte tv serie geweest. Deze verfilmingen waren geen succes. Regisseur Denis Villeneuve probeert als fan van het boek nu het verhaal op een waardige manier te verfilmen. Ondanks dat Denis Villeneuve samen met de andere scenarioschrijvers het verhaal op een duidelijke manier probeert over te brengen, kan het voor mensen die niet bekend zijn met het Dune verhaal van Frank Herbert toch nog wat onduidelijk overkomen. Voor deze mensen kan het overkomen alsof ze bijvoorbeeld seizoen vier van Game of Thrones bekijken zonder de voorgaande seizoenen gezien te hebben. Hopelijk weten ze met het geplande vervolg meer duidelijkheid te geven aan het verhaal van Frank Herbert zijn boek zonder dat je het eerst hoeft te hebben gelezen om de film beter te begrijpen. Als dit lukt kan de Dune filmserie overkomen als de nieuwe Star Wars film van deze tijd.
Waar Denis Villeneuve wel meer geluk bij heeft zijn de filmeffecten die tegenwoordig in films gebruikt kunnen worden. Zo weet hij samen met het team van de visuele effecten de film mooi en geloofwaardig in beeld te brengen. Door een goed oog voor detail weten ze de verschillende huizen met hun rituelen goed naar voren te brengen. Alleen op de strijd na wie het zeggenschap heeft over de spice grondstof, weet je verder niet duidelijk waarom de verschillende huizen elkaar aanvallen.
Als de hoofdrol komt Timothée Chalamet nog wat onwetend over, wat kan komen omdat zijn personage nu voor het eerst zich met de zaken van zijn families huis mag bemoeien. Het betere acteerwerk komt meer van de volwassen filmcast zoals Oscar Issac, Rebecca Ferguson en Josh Brolin. Andere castleden spelen verder meer kleinere rollen, waarvan sommige ook niet een echt een duidelijke opbouw krijgen. Castleden zoals Jason Momoa of Zendaya spelen nog maar een kleine rol in deze film, maar misschien krijgen sommige in het vervolg meer de kans en tijd om hun personages te ontwikkelen.

alforme

Avatar

het is mogelijk dat deze film een waardige opvolger kan zijn voor de starwars saga, maar ik hoop dan wel dat ze ook het tweede deel van het boek ook verfilmen en als dit aanslaat dan zijn er nog heeel veel opvolgende boeken met het zelfde verhaal over paul (de eigenlijke echte hoofdpersoon in de boeken)

het enige nadelige is wel dat er ooit nog een film is gemaakt met de zelfde titel en verhaallijn met voor toen enkele grote namen zoals sting van de police, die film heeft ook wel goede resenties gehad maar is verders in de vergetelheid geraakt( zo van ja leuk maar.....)
Het mag wel even vermeld worden dat die film wel het zelfde verhaal als basis heeft maar met de middelen van die tijd tegenover die van hedendaagse was hij oubollig en de special effects waren ook wat outdated(toen al).
Mogelijk dat omdat deze film vanuit een ander oogpunt wordt gezien, en wel die van duncan idaho, en veel eerder in het verhaal van de strijd om die planeet en zijn unieke giften dan die van de familie Arteidis tegenover de familie Harkonen om het bezit van de macht in het keizerrijk dat ook mee wil eten van de (space)koek, deze film langer in het geheugen van de bioscoopbezoekers zal blijven hangen , lang genoeg om ook de vervolgfilms af te wachten en te gaan zien.
aan materiaal zal het niet liggen daar de schrijver Frank Herbert er een lange lijn van heeft geschreven en er ook nog genoeg spinoff verhaallijnen zijn om te verfilmen.