op tv

Dune: Part One (2021)

Frank Herberts befaamde sciencefictionroman krijgt eindelijk de verfilming die hij verdient. Of in elk geval een opmaat daartoe.
play

6,3 details

  • 155 Min
  • Sci-Fi
  • Avontuur
  • Drama
  • Actie
  • Verenigde Staten
  • Hongarije
  • Canada
155 Min Verenigde Staten

'Dune' vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Regie
Pierre Morel
Denis Villeneuve
Cast
Zendaya, Josh Brolin, Jason Momoa, Javier Bardem, Dave Bautista, Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, David Dastmalchian, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster, Michael Nardone, Babs Olusanmokun, Souad Faress, Charlie Rawes, Golda Rosheuvel, Paul Bullion, Benjamin Clémentine.
Release
15.09.2021
Release NL
16.09.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Denis Villeneuve | Scenario: Eric Roth, Jon Spaihts, Denis Villeneuve | Cast: Timothée Chalamet (Paul Atreides), Rebecca Ferguson (Lady Jessica), Oscar Isaac (Duke Leto Atreides), Josh Brolin (Gurney Halleck), Jason Momoa (Duncan Idaho), e.a. | Speelduur: 156 minuten | Jaar: 2021

Het gebeurt niet vaak dat een boek de status van onverfilmbaar behoudt nadat het is verfilmd. Maar goed, Frank Herberts 'Dune' (in Nederland uitgebracht als 'Duin') kreeg in 1984 niet bepaald de filmbewerking die dit uiterst populaire en invloedrijke werk verdiende. In 2000 deed men nog eens een poging met een miniserie, die door de langere speelduur wat meer rechtdeed aan het complexe bronmateriaal, al bleef door het bescheiden budget het gewenste visuele spektakel grotendeels achterwege. Waarschijnlijk zou het daar normaliter bij zijn gebleven, ware het niet dat de laatste twee decennia door Hollywood heel wat onverfilmbaar geachte boeken onder handen zijn genomen. Soms zelfs met groot succes. En als het complexe 'The Lord of the Rings' kan worden bewerkt tot een van de meest geliefde en geprezen filmtrilogieën aller tijden, waarom zou dit voor zijn sciencefiction-evenknie dan niet haalbaar zijn? Met de juiste filmmaker aan het roer is immers een hoop mogelijk.

Enter Denis Villeneuve, die al een goede tien jaar bezig is aan een indrukwekkende winning streak. Deze productieve Canadees schuwt de samenwerking met grote sterren niet, maar heeft wel steeds de gemakkelijke Hollywoodprojecten weten te vermijden. In plaats daarvan wijdt hij zich aan films die je gerust onder noemer 'kwaliteitscinema' kan scharen: geschikt voor een groot publiek maar niet belerend en eerder confronterend dan behaaglijk. Blade Runner 2049 zou je zijn eerste (poging tot) een blockbuster kunnen noemen, maar waar velen voor een vervolg op Ridley Scotts scifi-klassieker hadden volstaan met een hol visueel spektakel, pakte Villeneuve uit met een introspectief detectiveverhaal dat het vooral moest hebben van toon en thematiek. Zelfs met een lijvig budget van bijna tweehonderd miljoen bleef Villeneuve met één been in het arthousesegment staan.

alle artikelen (234)

Dune: Part One Nieuwsberichten

Laatste reacties

FataMorgana

"...Dune (2021)... Eindelijk!? Zo te lezen een bijna dramatisch historisch verloop om de film eindelijk......"