Lourdes

Lourdes (2009)

6,8 details

  • 96 Min
  • Drama
  • Oostenrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
96 Min Oostenrijk

De 32-jarige Christine zit al bijna haar hele leven in een rolstoel. Om uit haar isolement te komen maakt ze, hoewel ze niet bijzonder vroom is, een pelgrimstocht naar Lourdes. Zoals zovele chronisch zieken en gehandicapten gaat ze op bedevaart, maar als Christine op een ochtend ook echt door een wonder lijkt te zijn genezen, ontstaat afgunst in de groep.

Regie
Jessica Hausner
Cast
Elina Löwensohn, Sylvie Testud, Hubert Kramar, Bruno Todeschini, Léa Seydoux, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Katharina Flicker, Linde Prelog, Heidi Baratta, Jacky Pratoussy, Walter Benn, Helga Illich, Bernadette Schneider, Thomas Uhlir.
Budget
$ 2.500.000
Release
11.09.2009
Release NL
11.03.2010
Release DVD
01.02.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Jessica Hausner | Cast: Sylvie Testud (Christine), Lea Seydoux (Maria), Bruno Todeschini (Kuno), Elina Lowensöhn (Cécile), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

Mariabeelden met neonaureolen, galmende, massale kerkdiensten en eetzalen vol gelatinepuddinkjes: de Oostenrijkse regisseuse Jessica Hausner lijkt het beroemde Franse bedevaartsoord Lourdes in eerste instantie te schetsen als een wereld die is opgetrokken uit kitsch en troosteloosheid. Maar al snel blijkt ze ook oog te hebben voor de oprechte hoop van de ongelukkige bedevaartgangers en het mededogen van hun begeleiders. Ook Hausners hoofdpersoon Christine, een jonge vrouw in een rolstoel, is sceptisch over de groepsbedevaart waaraan ze meedoet - tot ze in de greep raakt van de mogelijkheid te genezen van haar ziekte MS. Maar als wonderen bestaan, heeft zij er dan ook recht op?

Lourdes is een film in semidocumentaire stijl. Als een vlieg op de muur volgen we de dagelijkse routines van de door verpleegsters en vrijwilligers begeleide groepsbedevaart van Christine. Zelf merkt de MS-patiënte op dat ze de reis eigenlijk onderneemt om de deur weer eens uit te komen. Haar jonge verpleegster Maria is eveneens een niet al te vrome meid, die vooral op zoek is naar een leuke vakantie. Zij flirt volop met de mannelijke groepsbegeleiders, tot ongenoegen van zuster Cécile, de sekteleidsterachtige reisorganisator. En ook tot ongenoegen van Christine, die aan Maria ziet wat ze door haar ziekte allemaal moet missen.

videotrailers & clips