Le refuge

Le refuge (2009)

Laatste en minste deel van François Ozons trilogie over de dood.
play
88 Min Frankrijk

Mousse en Louis zijn jong, knap, rijk en verliefd op elkaar. Drugs spelen een grote rol in hun leven. Op een dag hebben ze samen een overdosis, waaraan Louis sterft. Mousse overleeft het, maar komt er spoedig achter dat ze zwanger is. Ze voelt zich verloren en vlucht naar een huis ver van Parijs. Een aantal maanden later vergezelt Louis’ broer haar in haar toevlucht.

Alt titel
The Refuge, Hideaway
Regie
François Ozon
Cast
Pierre Louis-Calixte, Melvil Poupaud, Marie Rivière, Jérôme Kircher, Isabelle Carré, Jean-Pierre Andréani, Nicolas Moreau, Emile Berling, Louis-Ronan Choisy, Claire Vernet, Tania Dessources, Nicolas Moreau, Dominique Jacquet, Maurice Antoni, Sylvie Haurie-Aussel, Arnaud Goudal.
Release
19.09.2009
Release NL
12.08.2010
Release DVD
02.11.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: François Ozon | Cast: Isabelle Carré (Mousse), Louis-Ronan Choisy (Paul), Pierre Louis-Calixte (Serge), Melvil Poupaud (Louis), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2009

Verlangen en dood. De twee belangrijkste thema’s in het oeuvre van regisseur François Ozon. Het liefst werkt hij deze thema’s uit vanuit het perspectief van vrouwen. In 2003 leverde dit Swimming Pool op, zijn beste film tot nu toe. De dood als thema hield Ozon zo bezig dat hij er zelfs een trilogie over maakte. Deze begon in 2000 met Sous le Sable, waarin een vrouw moeite heeft haar overleden man te vergeten. Het tweede deel, Le Temps Qui Reste, zag het licht in 2005. De focus lag dit keer bij een man met terminale kanker die het hier logischerwijs erg lastig mee had. En tien jaar na het eerste deel komt de trilogie nu ten einde met Le Refuge. Het is een sterke afsluiter, maar ook een welkome afsluiter. Het is hoog tijd dat Ozon nieuwe thema’s aansnijdt.

Le Refuge start in het appartement van Mousse en Louis, twee geliefden die behalve van elkaar ook erg van heroïne houden. Hun geluk is van korte duur als Louis direct aan het begin van de film aan een overdosis overlijdt. Als later blijkt dat Mousse nog wel zwanger is van haar overleden vriend besluit ze zich terug te trekken in een buitenhuis om haar verdriet te verwerken en weer tot zichzelf te komen. Hier wordt ze echter geconfronteerd met de aanwezigheid van Paul, de homoseksuele broer van Louis. Ook Paul besluit tijdelijk zijn intrek in het huis te nemen. In elkaar herkennen ze stukjes Louis. Als ze gezamenlijk over hun verlies heen proberen te komen, ontstaat er al snel een band tussen de twee.

videotrailers & clips