Police Adjective

7,2 details

  • 113 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Drama
  • Roemenië
113 Min Roemenië

Cristi, een jonge politieman in een Roemeens provinciestadje, volgt dag na dag de gangen van een zestienjarige scholier, die hij betrapt op het verkopen van hasj. Als hij hem arresteert zal de jongen volgens de niet zachtzinnige Roemeense wetgeving voor zeven jaar achter de tralies belanden. Cristi twijfelt of hij moet ingrijpen: wil hij de toekomst van een tiener kapotmaken? Police, Adjective is zowel een ironisch portret van het leven in een Roemeense provinciestad als een scherpe tekening van de innerlijke conflicten van een rechtschapen jonge politieman.

Alt titel
Politist, adj.
Regie
Corneliu Porumboiu
Cast
Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Irina Saulescu, Ion Stoica, Marian Ghenea, Cosmin Selesi, George Remes, Dan Cogalniceanu, Serban Georgevici, Costi Dita, Alexandru Sabadac, Anca Diaconu, Radu Costin, Viorel Nebunu, Emanoela Tigla.
Budget
$ 1.089.360
Opbrengst
$ 48.298
Release
01.01.2009
Release NL
27.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Corneliu Porumboiu | Cast: Dragos Bucur (Cristi), Vlad Ivanov (Anghelache), Irina Saulescu (Anca), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2009

Waar een klein land groot in kan zijn. De opleving van de Roemeense cinema, officieus ingezet in 2005 met The Death of Mr. Lazarescu van Cristi Puiu en culminerend in Gouden Palmwinnaar 4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen van Christian Mungiu uit 2007, blijft maar voortduren en gaat inmiddels zover dat we niet eens meer van een opleving kunnen spreken. Jaarlijks verschijnen er zeker zo’n drie Roemeense films die meer dan de moeite waard zijn en de status van Roemenië als stabiel, Europees filmland bevestigen.

Police, Adjective is, na Tales of the Golden Age, de tweede Roemeense film die dit jaar de Nederlandse bioscopen haalt en werd vorig jaar in Cannes bekroond met de juryprijs van de Un Certain Regard-competitie. De film van regisseur Corneliu Porumboiu, die eerder verantwoordelijk was voor het gortdroge en hilarische 12:08 East of Bucharest, maakt het niet makkelijk voor de kijker, maar is uiteindelijk wel de moeite waard.

videotrailers & clips