Videocracy (2009)

5,8 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Zweden
  • Denemarken
  • Verenigd Koninkrijk
  • Finland
85 Min Zweden

In Italië is er één man die het TV-beeld inmiddels al dertig jaar domineert, eerst als televisiemagnaat en vervolgens als de president. Silvio Berlusconi heeft als geen ander de content van de commerciële televisie in Italië beïnvloedt en zo de media en politiek volledig naar zijn eigen hand weten te zetten. Aangezien 80 procent van de Italiaanse bevolking de televisie als primaire informatiebron gebruikt, is dit een perfect systeem van entertainment en politiek gebleken om zijn boodschap bij het grote publiek te krijgen.

Regie
Erik Gandini
Cast
Silvio Berlusconi, Fabrizio Corona, Flavio Briatore, Rick Canelli, Simona Ventura, Lele Mora, Marella Giovannelli.
Budget
$ 700.000
Opbrengst
$ 1.179.676
Release
04.09.2009
Release NL
11.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Erik Gandini | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2009

De openingsbeelden van Videocracy zijn zo toepasselijk voor de rest van de film dat je het gevoel hebt in de maling te worden genomen. We zien zwart-witbeelden van een tv-studio, waarin de opnames van een van een van de allereerste Italiaanse tv-programma’s plaatsvinden. De verteller meldt dat het gaat om een quiz, waarbij kijkers kunnen bellen naar de studio om vragen te beantwoorden. Als ze de vraag goed hebben, begint een huisvrouw in de studio aan een striptease. Er is weinig veranderd in de afgelopen decennia...

De Italiaans-Zweedse filmmaker Erik Gandini komt overduidelijk voort uit de Michael Mooreschool. Videocracy is dan ook volgens het stramien van Moores documentaires opgebouwd. Neem een maatschappelijk relevant onderwerp (de greep van president Silvio Berlusconi op het Italiaanse mediasysteem) en probeer dan door middel van slimme montage, effectief muziekgebruik en zo veel mogelijk voorbeelden je punt te maken. Het lijkt Gandini te zijn gelukt aangezien Videocracy hier in de bioscopen wordt uitgebracht, iets wat maar heel weinig documentaires lukt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Videocracy

acties