Les barons

Les barons (2009)

6,4 details

  • 111 Min
  • Komedie
  • België
  • Frankrijk
111 Min België

"Om in het leven baron te zijn, moet je zo lui mogelijk zijn. Elke mens wordt namelijk geboren met een krediet aan stappen. Elke stap brengt je dus dichter bij de dood. Wij, baronnen, weten dit van bij het begin. De meest ambitieuze baron, ben ik, Hassan. Ik droom ervan de mensen te doen lachen en er mijn beroep van te maken. Maar voor mijn vader is dit geen echt beroep. Buschauffeur wel daarentegen, een beroep met een loonfiche aan het eind van de maand. Bovendien is dit bij ons ongepast, op scène staan, de mensen doen lachen door over je familie en je vrienden te praten. Vooral in de ogen van Mounir, de echte baron, de oudste onder ons, mijn voornaamste inspiratiebron en de broer van de prachtige Malika. Bij ons geldt: raak niet aan de zus van je vriend want ze is zoals een vriend met lang haar."

Alt titel
The Barons
Regie
Nabil Ben Yadir
Cast
Jan Decleir, Virginie Efira, Edouard Baer, Salah Eddine Benmoussa, Mourade Zeguendi, Mohamed Fellag, Jean-Luc Couchard, Monir Ait Hamou, Nader Boussandel, Julien Courbey, Gauthier de Fauconval, Amelle Chahbi, Claude Semal, Bouga.
Release
04.11.2009
Release NL
06.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Nabil Ben Yadir | Cast: Nader Boussandel (Hassan), Mourade Zeguendi (Mounir), Melissa Djaouzi (Malika), Jan Decleir (Lucien), Mounir Ait Hamou (Aziz) | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2009

Hangjongeren kun je ze niet eens noemen: ligjongeren zijn het, de Brusselse Hassan en zijn vrienden. De werkloze Marokkaanse twintigers noemen zich ‘Les Barons’ en brengen hun tijd het liefst languit door, liggend op de BMW die ze met z’n achten delen of op de buiten uitgestalde kisten van de groenteman. Hun filosofie: ieder mens krijgt bij zijn geboorte een beperkt aantal voetstappen toebedeeld; dus hoe minder je loopt, hoe langer je leeft. Maar ondanks zijn luie bestaan als Baron heeft Hassan niet bepaald rust. Zijn vader wil dat hij buschauffeur wordt en zelf koestert hij twee verboden dromen: een carrière als stand-up comedian én het hart veroveren van Malika, de zus van zijn beste vriend. Net als in Nederlands eerste multicultikomedie Shouf Shouf Habibi! uit 2004 draait het in deze Belgische variant opnieuw om een gevoelige jonge Marokkaan die worstelt met het ‘serieus worden’.

De 29-jarige Nabil Ben Yadir herschreef zijn autobiografische debuut Les Barons van sociaal drama naar komedie, en dat is de film aan te zien. Het onevenwichtige scenario bestaat voor een groot deel uit slapstick en absurde fantasiesequenties, om het volgende moment los te barsten in dramatische wendingen en emotionele confrontaties. Die overgang verloopt niet bepaald soepel, en hoewel er flink wat geslaagde komische scènes in Les Barons zitten, sleept het dramagedeelte zich zonder veel overtuiging voort; het liefdesplotje is al helemaal van karton. Daarnaast lijkt Ben Yadirs wens om te laten zien dat er ook goeds komt uit de Brusselse allochtonenwijk Molenbeek wat doorgeschoten: de buurt baadt in een warm reclamelicht en de groentezaak van Lucien – een leuke nurkse bijrol van de altijd betrouwbare Jan Decleir – lijkt wel in een Provençaals dorpje te staan.

videotrailers & clips