The Third Man

The Third Man (1949)

Carol Reed's Classic Thriller

Reviews (1)

AngelEyes

Avatar

Een noirklassieker die je keer op keer kunt kijken zonder dat 'ie aan kracht inboet. Enorm sfeervol, zeer mooi opgenomen en een geweldig mysterie rond een Amerikaanse pulpschrijver die in het na-oorlogse Wenen de moord op een oude vriend onderzoekt. Juist de setting geeft het een apart sfeertje; hier en daar ligt de stad nog in puin, de toen nog verschillende aanwezige nationaliteiten laten Wenen lijken op een stuk niemandsland en dat iedereen consequent elkaars naam verkeerd uitspreekt maakt de bevreemding nog wat sterker. Bovendien heeft cinematograaf Krasker zich flink uitgeleefd met expressionistisch schaduwspel. De aparte citermuziek maakt het helemaal af.

Het acteerwerk is voor een film uit die tijd bovengemiddeld goed. Niet alleen Cotten en Welles schitteren, de ingetogen rol van de onlangs overleden Alida Valli is bijna net zo sterk. Van de wat aangedikte bijpersonages, zoals de de portier en zijn kind, Baron en dokter Winkel, kan ik ook erg van genieten.
Wat ook helpt is een lading memorabele scènes. Natuurlijk is daar de introductie van Harry Lime en de achtervolging in het riool, maar de scène bij het huis van de vermoorde portier, met dat creepy kind, valt ook niet licht te vergeten. . Wat mij betreft één van, zoniet dè beste mysteries. Deze komt niet vaak op tv, dus laat de kans dit meesterlijke werkje van Carol Reed te zien niet aan je voorbij gaan!

[rating 5]