Dat films uit Iran niet altijd politiek beladen hoeven te zijn, bewijst About Elly, een film die net zo goed in Nederland gemaakt had kunnen worden.
play

8,1 details

  • 119 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Iran
  • Frankrijk
119 Min Iran

Een groepje voormalige studievrienden wil een verlengd weekendje doorbrengen in een huurvilla aan de Kaspische zee. Sepideh, die alles heeft georganiseerd, heeft ook Elly uitgenodigd, de schooljuf van haar kleuterdochter, in de hoop dat die zal vallen voor de charmes van hun pas gescheiden vriend Ahmad. De stemming zit erin… Tot Elly plots vermist wordt...

Alt titel
About Elly
Regie
Asghar Farhadi
Cast
Golshifteh Farahani, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Marila Zare'i, Saber Abbar, Ahmad Mehranfar, Mani Haghighi, Ra'na Azadivar.
Release
01.01.2009
Release NL
23.09.2010
Release DVD
16.11.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Asghar Farhadi | Cast: Golshifteh Farahani (Sepideh), Shahab Hosseini (Ahmad), Taraneh Alidoosti (Elly), Mani Haghighi (Amir), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2009

Bij een film uit Iran is de verleiding groot om alles wat je ziet een politieke lading mee te geven. Alsof alle Iraanse filmmakers alleen maar kunst willen maken die tegen het regime van president Ahmadinejad is gericht. Dat is natuurlijk onzin, want ook in Iran leven kunstenaars die in de eerste plaats iets willen zeggen over de menselijke psychologie en helemaal niet geïnteresseerd zijn in een politieke boodschap. Dat is dan ook precies wat regisseur Asghar Farhadi voor ogen stond in About Elly, een film die (minus de hoofddoeken) even goed in Frankrijk of de Verenigde Staten gemaakt had kunnen worden.

About Elly, een moderne variant op L’Avventura van Michelangelo Antonioni, draait om drie koppels die de drukte van Teheran voor een weekendje achter zich laten en willen uitrusten aan de kust net buiten de stad. De officieuze leidster van de groep is Sepideh, de vrouw die alles regelt en het voortouw neemt als er iets moet gebeuren. Zij had dan ook het idee opgevat om goede vriend Ahmad, die op zoek is naar een vrouw, te koppelen aan Elly, de lerares van haar dochter. Ze nodigt Elly uit voor het weekendje en alles lijkt uitermate voorspoedig te gaan totdat Elly plotseling verdwijnt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Darbareye Elly

acties