Cosmopolis

Cosmopolis (2012)

David Cronenbergs nieuwste stelt teleur met weinig meer dan oppervlakkig geouwehoer.
play

5,4 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Canada
  • Portugal
  • Italië
108 Min Frankrijk

In Cosmopolis reist de multimiljonair Eric Packer door Manhattan in een poging om zijn haren te laten knippen. Tijdens zijn zoektocht naar een kapsalon probeert hij gewoon zijn zaken te regelen zoals altijd, maar in de chaos die op zijn pad komt – waaronder een presidentiële stoet, antiglobaliseringsprotesten en de begrafenis van een beroemdheid – maakt hij enkele verkeerde beslissingen.

Regie
David Cronenberg
Cast
Paul Giamatti, Kevin Durand, Patricia McKenzie, George Touliatos, Juliette Binoche, Mathieu Amalric, Samantha Morton, Emily Hampshire, Sarah Gadon, Jay Baruchel, Robert Pattinson, Anna Hardwick, Saad Siddiqui, Philip Nozuka, K'Naan.
Budget
$ 20.500.000
Opbrengst
$ 6.063.556
Release
25.05.2012
Release NL
07.06.2012
Release DVD
30.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: David Cronenberg | Cast: Robert Pattinson (Eric Packer), Sarah Gadon (Elise Shifrin), Paul Giamatti (Benno Levin), Jay Baruchel (Shiner), Juliette Binoche (Didi Fancher), Samantha Morton (Vija Kinsky), Mathieu Amalric (Andre Petrescu), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2012

Vers van het Cannes filmfestival komt de nieuwste film van David Cronenberg naar Nederland. In Cannes was het de film die misschien wel het meest de meningen verdeelde. Sommigen noemden het een nieuw meesterwerk van de Canadees, anderen zijn slechtste film ooit. In een peiling van Amerikaanse critici belandde de film in de top tien, maar prijkte ook bovenaan een lijst van teleurstellingen. De vorige film van de regisseur, A Dangerous Method, riep ook al gemengde reacties op en Cosmopolis lijkt van al zijn films nog het meest daarop. Wederom krijgen we mensen voorgeschoteld die lange gesprekken voeren over complexe concepten, maar dit keer in een limousine in de nabije toekomst.

Net als in zijn vorige film zijn de conversaties zelf helemaal niet zo complex. Een aantal interessante filosofische ideeën passeert de revue, maar inhoudelijk blijft het beperkt tot enkele soundbites. Een context wordt nooit echt geboden, de filosofie blijft vrij oppervlakkig en daarnaast wordt er heel wat afgeluld over de werking van de financiële markt. Het is heel goed mogelijk dat dit in het boek van Don DeLillo allemaal beter wordt uitgewerkt en een goed werkend geheel vormt, maar in de film is daar geen sprake van. Slechts de schijn regeert en nooit wordt een veelbelovende gedachtegang echt uitgewerkt tot iets wat de moeite waard is om aan te horen.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

Cosmopolis Nieuwsberichten