Black Swan (2010)

Natalie Portman is subliem als ballerina in Darren Aronofsky’s psychoseksuele horrorballet.
play

7,9 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
108 Min Verenigde Staten

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Swan Lake ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Yevna (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Regie
Darren Aronofsky
Cast
Mila Kunis, Natalie Portman, Sebastian Stan, Vincent Cassel, Winona Ryder, Barbara Hershey, Benjamin Millepied, Mark Margolis, Janet Montgomery, Toby Hemingway, Kristina Anapau, Ksenia Solo, Abraham Aronofsky, Tina Sloan, Sergio Torrado.
Budget
$ 13.000.000
Opbrengst
$ 327.803.731
Release
02.12.2010
Release NL
03.02.2011
Release DVD
28.06.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Darren Aronofsky | Cast: Natalie Portman (Nina Sayers), Vincent Cassel (Thomas Leroy), Mila Kunis (Lily), Barbara Hershey (Erica Sayers), Winona Ryder (Beth Macintyre), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2010

Het Zwanenmeer is hét balletstuk bij uitstek dat zich leent voor allerhande gruwel: een jong, maagdelijk meisje zit gevangen in het lichaam van een zwaan. Alleen ware liefde kan de betovering opheffen, maar haar prins valt voor de verkeerde en het meisje springt van een rots, waar ze in de dood haar bevrijding vindt. Ballerina Nina Sayers is vastbesloten om de hoofdrol te dansen in de nieuwe bewerking van choreograaf Thomas Leroy. Hij is er zeker van dat Nina zal overtuigen als de onschuldige en gracieuze Witte Zwaan. Maar is zij ook geloofwaardig als haar tegenhangster, de onbetrouwbare en verleidelijke Zwarte Zwaan?

Met regisseur Darren Aronofsky (Requim For a Dream, The Wrestler) aan het roer, spreekt het voor zich dat de donkere thematiek uit het klassieke ballet naadloos wordt verweven met Nina’s obsessie om haar Zwarte Zwaan te perfectioneren. Maar: “Perfection is not just about control. It’s also about letting go”, zoals Leroy haar op een zeker moment vertelt. Langzaam maar zeker verliest Nina zichzelf in haar obsessie. En de komst van danseres Lily wekt de indruk dat de veeleisende choreograaf niet voor haar zal kiezen. Thuis heeft de danseres te kampen met de bemoeienissen van haar moeder, die zelf ooit deel uitmaakte van het dansgezelschap en haar dochter daarom steunt in haar ambities. Ambities die weldra omslaan in complete waanzin.

videotrailers & clips

alle artikelen (23)

Black Swan Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mathilde

"...Beter dan ik had ik verwacht, sommige stukjes waren best indringend en kwamen eng over, ik schrok ze......"

Terminatrix

"...Super goede film! Het is echt niet persee voor ballet liefhebbers, ben er zelf ook niet gek op. Maar......"

JJelen

"...[quote=SunChaser]LET OP Ze zenden de gecensureerde versie uit want voor 22.00 uur uitgezonden[/quot......"

Black Swan

acties