Symbol (2009)

7,0 details

  • 93 Min
  • Komedie
  • Fantasy
  • Japan
93 Min Japan

Een Japanse man ontwaakt in zijn eentje in een helverlichte witte ruimte zonder ramen of deuren. Hij vindt een mysterieus fallisch uitsteeksel aan één wand en als hij daar op drukt materialiseert er zich een roze tandenborstel als uit het niets. Deze valt op de vloer en bizarre ontwikkelingen volgen. Al gauw raakt de man verstrikt in hilarische pogingen tot het ontsnappen van de kamer. Een aantal schijnbaar willekeurige objecten als: een touw, een gootsteenontstopper en een aardenwerken kruik vol met sushi zouden zomaar de sleutel tot zijn ontsnapping zouden kunnen zijn. Intussen prepareert in een stoffig stadje een groengemaskerde Mexicaanse worstelaar bekend als 'Escargot Man' zich voor een belangrijke wedstrijd. Zijn familie steunt hem en maakt zich zorgen over zijn passiviteit, zo vlak voor de strijd.

Alt titel
Shinboru
Regie
Hitoshi Matsumoto
Cast
Hitoshi Matsumoto, Lilian Tapia, Dick Togo, David Quintero, Luis Accinelli, Jonathan Hicks, Adriana Fricke, Nik Sliwerski, Salam Diagne, Carlos C. Torres, Arkangel De La Muerte, Matcho Panpu, Ivana Wong, Chris Gurundy, Stuart-O..
Release
12.09.2009
Release NL
02.09.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Hitoshi Matsumoto | Cast: Hitoshi Matsumoto, Adriana Fricke (Karen), David Quintero, e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2009

Symbol is één van de verrassendste, origineelste en grappigste films van het jaar. De maffe humor en absurde situaties zorgden eerder dit jaar op het Internationaal Film Festival Rotterdam en Imagine (het voormalige Amsterdam Fantastische Film Festival) voor veel lachsalvo's en hoge beoordelingen. Nu gaat de film op initiatief van de bioscoop Lumière te Maastricht op tournee langs diverse filmhuizen (op de website van Lumière Cinema Maastricht is te vinden waar en wanneer). Een goede actie, want Symbol verdient meer aandacht en toeschouwers.

Het brein achter Symbol is Hitoshi Matsumoto. In Japan is hij sinds eind jaren tachtig een populaire televisiekomiek die deel uitmaakt van het duo Dauntaun, van wie een boel clips op YouTube te vinden zijn, sommige zelfs Engels ondertiteld. In 2007 maakte Matsumoto zijn eerste speelfilm, de komedie Big Man Japan. Deze mockumentary over een sullige man die zichzelf groot kan maken om monsters te bestrijden, maar in ongenade raakt door tegenvallende kijkcijfers van het realityprogramma over hem, draaide in 2008 op het IFFR. De film was vooral leuk dankzij de naïviteit van de hoofdpersoon en de bizarre monsters die hij bestreed.