Inside Job (2010)

The film that cost $20,000,000,000,000 to make

Oscarwinnende documentaire laat op haarfijne, duidelijke wijze zien wat die economische crisis nu precies inhield en wie ervoor verantwoordelijk was.
play

8,1 details

  • 120 Min
  • Documentaire
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
120 Min Verenigde Staten

Deze documentaire is een interessante analyse van de financiële crisis die in 2008 de wereldeconomie zo’n 20 triljoen dollar kostte. Daarnaast verloren miljoenen mensen hun banen en huizen met als gevolg de grootste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren ’20. We zien hoe de politiek al decennia overheidsregulering ontmantelt, Wall Street haar risicogedrag verhevigt en de zakenopleidingen geen antwoord hebben op de onontkomelijke problemen waarmee we in de moderne samenleving geconfronteerd worden. Inside Job is opgebouwd rond interviews met politici, journalisten en academici en opgenomen in locaties als Amerika, IJsland, Engeland, Frankrijk, Singapore en China. De documentaire deed het ongekend goed: met een percentage van 98% blijkt dat bijna elke recensent het een goede documentaire vond. Van de 129 recensies waren er slechts drie negatief. Daarnaast won Inside Job de Oscar voor de beste documentaire.

Regie
Charles Ferguson
Cast
Matt Damon, George W. Bush, William Ackman, Daniel Alpert, Jonathan Alpert, Sigridur Benediktsdottir, Alan Greenspan, John Campbell, Barney Frank, Jerome Fons, Timothy Geithner, Ben Bernanke, Satyajit Das, John Campbell, Willem Buiter.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 7.871.522
Release
08.10.2010
Release NL
05.05.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Charles Ferguson | Cast: Matt Damon (verteller) | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2010

Rampen zijn vaak erg overzichtelijk. Als er een aardbeving is in Japan zien we de verwoestingen en het leed van de slachtoffers. Daarom is het ook zo vreemd dat de grootste ramp die ons de afgelopen jaren heeft getroffen, als we de doemdenkende politici en media tenminste moeten geloven, zo abstract is gebleven. Dan gaat het natuurlijk om de economische crisis die in het najaar van 2008 in alle hevigheid uitbrak in de Verenigde Staten. Documentairemaker Charles Ferguson laat met Inside Job zien wat er nu precies gebeurd is.

Inside Job, eerder dit jaar bekroond met een Oscar voor de beste lange documentaire, wordt verteld door acteur Matt Damon, die graag zijn medewerking verleende aan dit project. Ferguson probeert door middel van interviews met experts en direct betrokkenen en een heldere uitleg van de complexe materie aan de kijker duidelijk te maken hoe deze crisis is ontstaan, wat zij precies inhoudt en wie er verantwoordelijk voor is.

videotrailers & clips

Inside Job

acties