Fair Game (2010)

Wife. Mother. Spy.

Politieke film van Doug Liman, regisseur van The Bourne Identity, maakt vooral indruk op het persoonlijke vlak.
play

6,7 details

  • 104 Min
  • Actie
  • Biografie
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigde Arabische Emiraten
104 Min Verenigde Staten

De film vertelt het ware verhaal van Valerie Plame en haar man Joseph Wilson. Haar cover als CIA-agente werd gelekt, omdat haar man een voor de regering Bush te kritisch stuk over leugens rond de Irak-oorlog schreef in de New York Times. De zaak, die uiteindelijk uitliep op het Plamegate-schandaal, begint met een bezoek van voormalig ambassadeur Joseph Wilson (Sean Penn) aan Niger. Daar ontdekt hij dat het bewijsmateriaal voor de aankoop van uranium door Saddam Hoessein vervalst is – een ontdekking die hij gebruikt om een messcherp artikel in de New York Times te schrijven. Die aankoop was immers een reden voor president Bush om de Golfoorlog te beginnen. Een week later wordt de geheime identiteit van zijn vrouw, de CIA-agente Valerie Plame (Naomi Watts), onthuld in de pers. Het lekken van haar identiteit is een misdaad, dus start er een onderzoek waarbij ambtenaren tot het allerhoogste niveau worden gehoord. Plamegate ontaardt in een bloedspannende en historische krachtmeting tussen vrije pers, strategische politiek en de harde waarheid.

Regie
Doug Liman
Cast
Sean Penn, Naomi Watts, Thomas McCarthy, Ty Burrell, Noah Emmerich, Michael Kelly, Brooke Smith, Jessica Hecht, Nicholas Sadler, Norbert Leo Butz, Iris Bahr, Anand Tiwari, Ashley Gerasimovich, Rebecca Riggs, Quinn Broggy.
Budget
$ 22.000.000
Release
20.05.2010
Release NL
18.11.2010
Release DVD
05.04.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Doug Liman | Cast: Naomi Watts (Valerie Plame), Sean Penn (Joe Wilson), David Andrews (Scooter Libby), Michael Kelly (Jack McAllister), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2010

Wie twee jaar geleden had gezegd dat de volgende film van regisseur Doug Liman geselecteerd zou worden voor de competitie op het filmfestival van Cannes, was voor gek verklaard. Liman had net het door velen afgekraakte Jumper afgeleverd en leek zich, na het verrassend goede The Bourne Identity uit 2002, voortaan vooral bezig te gaan houden met middelmatige actiefilms. Maar met Fair Game, een zeer degelijke politieke thriller, bewijst hij dat hij veel meer in zijn mars heeft dan nietszeggende actiespektakels.

Fair Game vertelt het verhaal van Valerie Plame en Joe Wilson, die in 2003 de voorpagina’s van alle internationale kranten domineerden. Plame was een CIA-agente die regelmatig undercover moest in het Midden-Oosten in verband met terrorismebestrijding. Ze was getrouwd met Joe Wilson, een voormalig Amerikaanse ambassadeur. Wilson werd in 2003 door de CIA gevraagd een reis te maken naar Niger om op zoek te gaan naar bewijzen voor de aankoop van uranium door Saddam Hussein. Hoewel Wilson onomwonden duidelijk maakte dat er geen enkel bewijs voor deze aankoop te vinden was, misbruikte toenmalig president Bush zijn bevindingen om de internationale gemeenschap te overtuigen dat een inval in Irak gerechtvaardigd was.

videotrailers & clips

Laatste reacties

NICKSTERAMSTER

"...Hm..., ik had me eigenlijk niet gestoord aan het trage begin, maar nu geef ik..."

Glennekeeeee

"...Op zich is het verhaal, het uitgangspunt, de kritische blik en dergelijke wel goed maar de film is g......"

Tarkus

"...Prima politieke thriller, die weer maar eens aantoont wat voor een leugenachtige regering de VS in e......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Fair Game

acties