The Tree

The Tree (2010)

Life is a force of nature

6,1 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Australië
100 Min Frankrijk

Dawn en Peter O’Neil wonen samen met hun kinderen op het Australische platteland. Naast hun huis staat een gigantische boom waarvan de takken ver de lucht in reiken en de wortels diep in de grond zitten. Wanneer Peter plotseling overlijdt, zijn Dawn en haar kinderen in diepe rouw. Op een dag verklapt de achtjarige Simone aan haar moeder een geheim. Ze is ervan overtuigd dat haar vader naar haar fluistert door de bladeren van de boom en dat hij terugkomt om hen te beschermen. De band tussen moeder en dochter wordt verstoord wanneer Dawn een relatie krijgt met George de loodgieter. George probeert de problemen die de wortels van de boom veroorzaken te verhelpen. Maar wanneer ook de takken het huis binnen dringen, wordt de familie gedwongen een moeilijke keuze te maken.

Regie
Julie Bertucelli
Cast
Gillian Jones, Aden Young, Charlotte Gainsbourg, Penne Hackforth-Jones, Marton Csokas, Murray Shoring, Christian Byers, Morgana Davies, Tom Russell, Gabriel Gotting, Zoe Boe, Bob MacKay, Ryan Potter, Taren Stewart, Robert Joseph Stewart.
Release
23.05.2010
Release NL
07.10.2010
Release DVD
08.02.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Julie Bertucelli | Cast: Charlotte Gainsbourg (Dawn O’Neil), Marton Csokas (George Elrick), Morgana Davies (Simone O’Neil), Christian Byers (Tim O’Neil), Tom Russell (Lou O’Neil), Aden Young (Peter O’Neil), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2010

Het castingproces voor liep tamelijk moeizaam. Want hoe vind je als filmmaker in vredesnaam een geschikte boom? Voor de film werd stad en land afgezocht naar een majestueus exemplaar dat een hypermetafoor kon vormen voor leven en dood. Ergens midden in de Australische outback vonden de makers er na lang zoeken uiteindelijk één die hun goedkeuring kon wegdragen. Dat had iets heel sprookjesachtigs kunnen worden. Maar in Julie Bertucelli’s handen is de kolossale boom het middelpunt van een drama dat te diep geworteld is in allegorische zaken en zich te weinig vertakt in geloofwaardigheid.

Midden in het zonnige landschap staat het huis van de familie O’Neil in de schaduw van de reusachtige boom uit de titel. Het aangename stulpje en de eindeloze vlaktes eromheen zijn rustgevend en het geluk lijkt niet op te kunnen. Totdat de vader van het gezin plotsklaps een hartaanval krijgt en zichzelf tegen de boom rijdt. Zijn vrouw Dawn is ontroostbaar. De dagen en weken die erop volgen zijn vermoeiend en het enige waar de weduwe haar troost uit haalt, zijn de fantasieën van haar dochter Simone. Ze meent haar vader te horen fluisteren in de boom. Naarmate de tijd verstrijkt groeien de takken steeds verder het huis in, waardoor Dawn het gevoel krijgt dat haar man er nog steeds is om haar gezin te beschermen.

videotrailers & clips