6,3 details

  • Biografie
  • Drama
  • Duitsland
  • Polen
  • België
Duitsland

Emily Watson speelt Ginzburg, een docente Russische letterkunde en gehuwde moeder van twee kinderen. In 1938 wordt ze door het stalinistische Rusland van trotskisme beschuldigd en gevangen gezet. Ze wordt veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid in een werkkamp. Within The Whirlwind toont Eugenia’s gevecht tegen de gruwelijke omstandigheden waarin ze terecht komt en haar doortastende wens naar gerechtigheid.

Regie
Marleen Gorris
Cast
Emily Watson, Ulrich Tukur, Ian Hart, Agata Buzek, Ben Miller, Pam Ferris, Benjamin Sadler, Zbigniew Zamachowski, Monica Dolan, Jimmy Yuill, Pearce Quigley, Lena Stolze, Krzysztof Globisz, Katarzyna Bargielowska, Lukasz Garlicki.
Release
18.09.2009
Release NL
23.09.2010
Release DVD
18.01.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Marleen Gorris | Cast: Emily Watson (Evgenia Ginzburg), Ulrich Tukur (Dr. Anton Walter), Ian Hart (Beylin), Agata Buzek (Lena), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2009

”Toch is er nog vreugde,” zegt dr. Anton Walter op een gegeven moment in Within the Whirlwind. Te midden van alle ellende die Evgenia Ginzburg moet doorstaan, eerst in de samenleving van de Sovjet-Unie waarin angst en paranoia regeren en daarna in het Goelagkamp Elgen, is er af en toe toch nog blijdschap die haar de kracht geeft om haar wrede lot te doorstaan. Dankzij die kracht, en de manier waarop Emily Watson daar gestalte aan geeft, is Within the Whirlwind niet alleen een film over het leven in de Goelag maar ook over de menselijke spirit.

En dan met name de vrouwelijke spirit, want dit is niet voor niets de nieuwste film van Marleen Gorris, die vijftien jaar geleden een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won met Antonia. Within the Whirlwind is wederom een film over een sterke vrouw in zware omstandigheden. Ze baseerde zich voor haar nieuwste film op de twee memoires van Evgenia Ginzburg, Journey into the Whirlwind en Within the Whirlwind, waarin zij haar leven voor, in en na de Goelag beschrijft.

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Within the Whirlwind

acties