122 Min Frankrijk

Een klooster, ergens hoog in de Maghrebijnse bergen tijdens de jaren negentig. Acht Franse monniken leven er in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze helpen hen in hun werk, nemen deel aan hun festiviteiten en waken over hun medische gezondheid. Terreur en geweld nemen echter langzaam maar zeker de bovenhand in de regio. Ondanks het toenemende gevaar dat hen omringt groeit de vastberadenheid onder de monniken om te blijven. Wanneer ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen, reageren de autoriteiten furieus en zetten hen onder druk om terug te keren naar Frankrijk. Een verhaal over waarden die geconfronteerd worden met fundamentalisme.

Alt titel
Of Gods and Men
Regie
Xavier Beauvois
Cast
Lambert Wilson, Sabrina Ouazani, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Adel Bencherif, Abdelhafid Metalsi, Philippe Laudenbach, Benhaïssa Ahouari, Olivier Perrier, Xavier Maly, Farid Larbi, Jacques Herlin, Jean-Marie Frin, Loïc Pichon, Abdellah Moundy.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 41.424.067
Release
18.05.2010
Release NL
18.11.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Xavier Beauvois | Cast: Lambert Wilson (Christian), Michael Lonsdale (Luc), Olivier Rabourdin (Christophe), Philippe Laudenbach (Célestin), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2010

Dat Des Hommes et des Dieux, een trage, bij vlagen hermetische arthousefilm, in Frankrijk en België al zo’n groot commercieel succes is geworden, zegt natuurlijk al iets. De onderwerpkeuze, de kracht van religie in tijden van crisis, raakt blijkbaar een snaar bij kijkers die behoefte hebben aan zingeving in een tijd waarin dat steeds moeilijker te vinden is. In die zin zou de film ook in Nederland weleens hele goede zaken kunnen doen.

De film van regisseur Xavier Beauvois, in Cannes bekroond met de grote prijs en inmiddels ook verkozen tot de Franse Oscarinzending, is gebaseerd op een waargebeurd incident en speelt zich af in 1996 in een klooster, ergens in Algerije. Daar leven acht Franse monniken in volstrekte harmonie met de islamitische dorpsgenoten. Alles gaat jaren goed tot terreur en geweld de regio steeds meer beginnen over te nemen. Als fundamentalistische groeperingen een aantal buitenlandse werknemers vermoorden, beginnen de monniken zich af te vragen of het wel veilig is om in hun klooster te blijven. Ondanks hun twijfels besluiten ze niet te zwichten voor de terreur en vertrekken ze niet, daarbij troost vindend in hun sterke geloof.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Des hommes et des dieux

acties