Neds (2010)

6,6 details

 • 124 Min
 • Drama
 • Verenigd Koninkrijk
 • Frankrijk
 • Italië
124 Min Verenigd Koninkrijk

Neds schetst het moeilijke parcours van John McGill, een jongen in een voorstad van het harde Glasgow in de jaren 70. Hij krijgt af te rekenen met een gewelddadige vader en een broer die lid wordt van een bende Neds (Non Educational Delinquents).

Regie
Peter Mullan
Cast
Peter Mullan, Gary Lewis, Steven Robertson, Mhairi Anderson, Martin Bell, Richard Mack, David McKay, Linda Cuthbert, Marianna Palka, Douglas Russell, Conor McCarron, Joe Cassidy, Alex Donald, Marcus Nash.
Release
08.10.2010
Release NL
28.04.2011
Release DVD
06.09.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Mullan | Cast: Connor McCarron (John Mc Gill), Mhairi Anderson (Elizabeth), Martin Bell (Julian), Joe Szula (Benny), Gary Milligan (Canta), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2010

Non-educated delinquents, daar staat de afkorting Neds voor. Jongeren die op vroege leeftijd al hun school hebben verlaten en sindsdien op het verkeerde pad zijn geraakt. Er zijn er genoeg in het Glasgow van de jaren zeventig, waar de nieuwste film van regisseur Peter Mullan zich afspeelt. Een van die Neds is Benny, een jonge crimineel die inmiddels een zodanige reputatie heeft opgebouwd dat alleen al het noemen van zijn naam voor rillingen bij mensen zorgt. Neds gaat echter niet over Benny, maar om zijn jonge broertje, John McGill.

Deze John lijkt het voorbeeld van zijn oudere broer in eerste instantie niet te volgen. Hij is vastbesloten om later te gaan studeren en te ontsnappen aan het milieu waarin hij is opgegroeid, met een dronken vader en criminele broer. Maar hoe vastbesloten John ook begint aan de middelbare school, langzaam maar zeker vindt er een verandering plaats in zijn houding. Hoe goed hij ook zijn best doet, de leraren blijven hem met een schuin oog aankijken en ook de ouders van bevriende klasgenoten halen hun neus voor hem op. Het zorgt ervoor dat het enthousiasme van John als sneeuw voor de zon verdwijnt en hij zich steeds meer gaat inlaten met de groep jongeren die hij juist probeerde te vermijden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Neds Nieuwsberichten

 • Neds wint Gouden Schelp

  Neds wint Gouden Schelp

  Jeffrey ,

  De belangrijkste prijzen van het gerenommeerde filmfestival op een rijtje.

  mode_comment 0

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Niet echt m'n ding deze film. Vind hem nogal traag en soms wat saai, en is het verhaal op zich wel......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Neds

acties