Goud

Goud (2007)

6,9 details

  • 106 Min
  • Documentaire
  • Nederland
106 Min Nederland

In oktober 2006 veroverde het Nederlands dameshockeyteam na zestien jaar eindelijk weer de wereldtitel. Goud volgt de speelsters en hun coach tijdens de intense voorbereiding. Verlies en teleurstelling, maar ook saamhorigheid en vreugde: een unieke inkijk in een sportploeg onder hoogspanning

Regie
Niek Koppen
Cast
Naomi van As, Minke Booij, Chantal de Bruijn, Wieke Dijkstra, Floortje Engels, Miek van Geenhuizen, Maartje Goderie, Eveline de Haan, Ellen Hoog, Sylvia Karres, Nienke Kremers, Kim Lammers, Fatima Moreira de Melo, Eefke Mulder, Maartje Paumen.
Release
04.10.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Niek Koppen | Cast: Marc Lammers, Fatima Moreira de Melo, Miek van Geenhuizen e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2007

Niek Koppen zal vaak te horen hebben gekregen dat hij goud in handen had. Wanneer je als documentairemaker een artiest, sporter of politicus volgt aan de vooravond van een tournee, wedstrijd of verkiezing, dan heb je ongeacht de uitslag namelijk al snel goud in je handen, want een mens in strijd levert mooie plaatjes op. Bij winst spat de opgebouwde spanning in één euforisch moment van het beeld af, en bij verlies voert het drama de kijker naar medelijden en een besef van de waarde van het leven na de strijd. Koppen volgde het Nederlandse nationale dameshockeyteam tijdens hun voorbereiding op en het verloop van het wereldkampioenschap.

Documentairemaker Niek Koppen begon zijn filmcarrière als productieassistent bij Nouchka van Brakel en was tijdens zijn studie aan de Filmacademie productieleider bij twee films van Jos Stelling. Liever wilde Koppen zelf films maken en deed dat bij de kindertelevisie van de VPRO, maakte een film over een Senegalese bokser en won een Gouden Kalf voor De Slag in de Javazee over een zeeslag anno 1942. Tegenwoordig wisselt hij productiewerk af met regie. Zo produceerde Koppen onlangs nog het prachtige portret van cellist Tobias Prenen Ik Wil Nooit Beroemd Worden en regisseerde hij de geruchtmakende documentaires The Hunt en In de Keuken van Kok uit 1998.