7,9 details

  • 180 Min
  • Documentaire
  • Roemenië
180 Min Roemenië

Zijn found footage-analyses Out of the Present en Videogramme Einer Revolution werden klassiekers. Nu presenteert Ujica een meesterlijke montage van officiële reportages van de Roemeense dictator Ceausescu met zijn 'vrienden' Breznjev, Mao, Kim Il-Sung, Nixon, koningin Elizabeth etc.

Alt titel
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu
Regie
Andrei Ujica
Release
29.10.2010
Release NL
14.04.2011
Release DVD
04.09.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrei Ujică | Cast: Nicolae Ceauescu e.a. | Speelduur: 180 minuten | Jaar: 2010

Amper een maand nadat de Berlijnse muur is gevallen zit de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu met zijn vrouw in een geïmproviseerd rechtszaaltje. De revolutie in Duitsland heeft een kettingreactie veroorzaakt en het is onvermijdelijk dat het communistische Roemenië omver geworpen gaat worden. Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden, maar de recente ontwikkelingen in Noord-Afrika bewijzen dat het materiaal uit deze weergaloze documentaire nog steeds actueel is.

The Autobiography of Nicolae Ceausescu opent met beelden van de rechtszaak, die het Roemeense volk live op televisie kon volgen. Met de voorkennis dat de leider direct na het twee uur durende schijnproces samen met zijn vrouw werd geëxecuteerd, zijn die eerste minuten van de documentaire al fascinerend. Hier zit een man die weet dat zijn dagen geteld zijn, maar geen enkel berouw toont en alle aantijgingen ontkent. “Ik doe niet mee aan deze schijnvertoning”. Wat volgt is een drie uur durende montage van archiefmateriaal waarin de dictator voornamelijk staatsbezoeken afgaat, feesten geeft en vakantie viert.

videotrailers & clips