Attenberg (2010)

6,4 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Griekenland
95 Min Griekenland

De op liefdesgebied onervaren 23-jarige Marina bekijkt de menselijke liefde het liefst vanaf een veilige afstand. Terwijl ze met de naderende dood van haar zieke vader om probeert te gaan, leert ze steeds meer over de liefde, seksualiteit en haar soortgenoten.

Regie
Athina Rachel Tsangari
Cast
Yorgos Lanthimos, Ariane Labed, Vangelis Mourikis, Evangelia Randou.
Release
09.12.2010
Release NL
28.04.2011
Release DVD
22.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Athina Rachel Tsangari | Cast: Ariane Labed (Marina), Evangelina Randou (Bella), Giorgos Lanthimos (Engineer)| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010

Nadat de Griekse cinema met het fascinerende Dogtooth twee jaar terug voor het eerst in tijden weer een teken van leven had gegeven, ging in Venetië vorig jaar al het enigszins vergelijkbare Attenberg in première. Alweer een absurdistisch, afstandelijk portret van een disfunctionele familie, dat weliswaar niet in de buurt komt van het shockerende Dogtooth, maar desondanks tot op het laatste moment weet te fascineren.

Regisseur van Dogtooth, Giorgos Lanthimos, speelt zelf een belangrijke rol in Attenberg als vader van Marina, de hoofdpersoon. Marina is een drieëntwintigjarige jonge vrouw die nooit volwassen is geworden. Ze speelt op kinderlijke wijze met een goede vriendin, overstelpt haar vader met vreemde vragen en verzoeken en kijkt nog vol verbazing naar de wereld. Een duidelijk narratief ontbreekt dan ook in Attenberg; het gaat vooral om de reis die Marina moet afleggen om haar jeugd achter zich te laten, iets wat plotseling versneld wordt door de terminale ziekte van haar vader.