Dany Boon, regisseur van kassucces Bienvenue Chez les Ch’tis, komt opnieuw met een komedie over vooroordelen en intolerantie. Het pakt nog grappiger uit.
play

6,9 details

  • 108 Min
  • Komedie
  • Frankrijk
108 Min Frankrijk

Rien à Déclarer gaat over twee douanebeambten die begin jaren negentig te horen krijgen dat hun kleine douanepost op de grens tussen Courquain (Frankrijk) en Koorkin (België) zal verdwijnen. De Belg Ruben Vandevoorde, overijverige douanier én zelfverklaard francofoob, krijgt tot zijn afgrijzen te horen dat hij samen met de Franse Mathias Ducatel de binnenwegen in het grensgebied in de gaten moet gaan houden, op zoek naar drugkoeriers en andere smokkelaars. Wat Ruben echter niet weet is dat Mathias al een jaar een geheime relatie heeft met Rubens zus Louise, en haar ten huwelijk heeft gevraagd. Mathias besluit zich volledig in te zetten voor de nieuwe douaneopdracht, om zo Rubens goedkeuring te krijgen voor zijn liefde voor Louise. Maar is die liefde wel bestand tegen alle hilarische misverstanden die volgen…?

Alt titel
Nothing to Declare
Regie
Dany Boon
Cast
Dany Boon, Benoît Poelvoorde, Bouli Lanners, Eric Godon, Olivier Gourmet, Karin Viard, François Damiens, Zinedine Soualem, François Damiens, Michel Vuillermoz, Julie Bernard, Philippe Magnan, Guy Lecluyse, Laurent Gamelon, Nadège Beausson-Diagne, Christel Pedrinelli, Jean-Paul Dermont, Joachim Ledeganck.
Budget
$ 32.000.000
Release
15.12.2010
Release NL
26.05.2011
Release DVD
20.09.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Dany Boon | Cast: Benoît Poelvoorde, (Ruben Vandevoorde), Dany Boon (Mathias Ducatel), Julie Bernard (Louise Vandevoorde), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2010

In Frankrijk kan Dany Boon niet meer normaal over straat. Zijn megahit Bienvenue Chez les Ch'tis, waarin hij zelf een belangrijke rol speelde, trok in 2008 twintig miljoen Fransen naar de bioscoop. De komedie over vooroordelen tussen Noord- en Zuid-Fransen werd daarmee de succesvolste film in Frankrijk ooit.

Hier in Nederland deed de film het ook relatief goed, maar toch viel er genoeg op aan te merken. Het was nogal lastig sympathie op te wekken voor het hoofdpersonage en de film moest de vooroordelen vaak aandikken om het verhaal gaande te houden. Eigenlijk zijn die problemen nog steeds aanwezig in Boons nieuwste Rien à Déclarer, maar alles pakt nu een stuk grappiger uit. Het is te danken aan het feit dat nu niet alles zo politiek correct hoeft te zijn, en met name aan de heerlijke rol van Benoît Poelvoorde.

videotrailers & clips

Rien à déclarer

acties