Howl (2010)

The Obscenity Trial That Started a Revolution. The Poem That Rocked a Generation.

6,4 details

 • 84 Min
 • Drama
 • Verenigde Staten
84 Min Verenigde Staten

Allen Ginsberg is een dichter met de sterke drang om zijn bewustzijn te verkennen. Dit vooral door het gebruiken van drugs, maar ook door het schrijven van gedichten. Nadat zijn eerste gedicht 'Howl' gepubliceerd wordt, roept dit nogal heftige reacties op wegens vermeende obsceniteit. Hierdoor volgt er al snel een rechtszaak.

Regie
Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Cast
James Franco, Jon Hamm, David Strathairn, Mary-Louise Parker, Alessandro Nivola, Treat Williams, Bob Balaban, Todd Rotondi, Aaron Tveit, Jon Prescott, Andrew Rogers, Heather Klar, Joe Toronto, Johary Ramos, Kaydence Frank.
Budget
$ 30.000
Opbrengst
$ 617.000
Release
26.08.2010
Release NL
26.05.2011
Release DVD
08.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Rob Epstein & Jeffrey Friedman | Cast: James Franco (Allen Ginsberg), Todd Rotondie (Jack Kerouac), David Strathairn (Ralph McIntosh), Jon Prescott (Neal Cassady), e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2010

Heel weinig gedichten hebben in de loop van de geschiedenis zo’n grote invloed gehad als Howl van dichter Allen Ginsberg. Ginsberg schreef het in 1955 en veroorzaakte al direct een grote ophef met de door velen als obsceen aangemerkte tekst en de taboedoorbrekende thema’s, die zeker in de conservatieve jaren vijftig in de Verenigde Staten ongehoord waren. Nu is er een film over dit gedicht, het speelfilmdebuut van documentairemakers Rob Epstein en Jeffrey Friedman, bekend van The Cellulloid Closet.

Howl heeft een nogal experimentele structuur. De film bestaat uit een aantal verschillende delen. Zo zien we hoe dichter Allen Ginsberg worstelt met zijn homoseksuele gevoelens en zijn stem als dichter probeert te vinden, maar er is ook een interview te zien met Ginsberg over zijn werk en we zijn getuige van de rechtszaak waarin Ginsberg wordt aangeklaagd omdat het gedicht te obsceen zou zijn. In een laatste deel wordt het gedicht, terwijl het wordt voorgedragen, met behulp van animaties geïllustreerd.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Howl Nieuwsberichten

 • James Franco in verfilming Howl

  James Franco in verfilming Howl

  Jeffrey ,

  Franco zal een rol spelen in de film over het beruchte proces n.a.v. het controversiële gedicht van Alan Ginsberg.

  mode_comment 0

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Heb op de vertolkingen van de cast helemaal niets aan te merken, en ook de animaties waren mooi. Ma......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Howl

acties