Arrietty (2010)

Ningen ni mirare te wa ikenai. Sore ga yukashita no kodomo-tachi no okite datta. (Do not be seen by humans. That's been the law of children of the underfloor.)

Een zwak plot weerhoudt Arrietty er niet van grote indruk te maken met zijn schitterende beelden en intrigerende personages.
play

7,7 details

  • 94 Min
  • Animatie
  • Fantasy
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Japan

Met zijn 36 jaar is Hiromasa Yonebayashi de jongste regisseur bij de wereldberoemde animatiestudio Studio Ghibli. Dit is ook meteen zijn eerste film, maar daarbij is hij niet door de minste mensen begeleid. Het scenario van Arrietty werd namelijk geschreven door de grote meester zelf: Hayao Miyazaki. Hem kennen we onder andere van Spirited Away en Princess Mononoke. Ditmaal wendt hij zich weer tot een bovennatuurlijk verhaal, namelijk zogenaamde ‘leners’, kleine wezentjes ter grootte van een mensenduim die onder de vloer van een prachtig herenhuis leven. Arrietty is een veertienjarige ‘Lener’, en woont met haar ouders al jarenlang in het huis van twee oude dames. Samen ‘lenen’ ze kleine beetjes van zaken in het huis om van te overleven. Altijd maar kleine beetjes, om niet gezien te worden. Als op een dag het twaalfjarige jongetje Sho bij de oude dames komt inwonen, ziet hij Arrietty, waarmee een bijzondere vriendschap tussen het jongetje en het meisje begint. In Japan doet de film het goed: al 7,5 miljoen mensen zagen hem in de bioscopen. Dit is meteen een record voor Yonebayashi, want nog nooit gingen zoveel Japanners naar de bioscoop voor een film van een gloednieuwe regisseur. Ook qua beoordeling doet de film het niet slecht. Op IMDb heeft hij namelijk een 7,7 met 693 stemmen.

Alt titel
Kari-gurashi no Arietti, The Secret World of Arriety
Regie
Hiromasa Yonebayashi
Cast
Tom Holland, Saoirse Ronan, Mark Strong, Will Arnett, Amy Poehler, Olivia Colman, Kirin Kiki, Ryunosuke Kamiki, Moises Arias, David Henrie, Peter Jason, Bridgit Mendler, Phyllida Law, Carol Burnett, Mirai Shida, Geraldine McEwan, Shinobu Ôtake, Keiko Takeshita, Tatsuya Fujiwara, Shinichi Hatori, Tomokazu Miura, Luke Allen-Gale, Ray Gillon.
Budget
$ 37.000.000
Opbrengst
$ 148.202.743
Release
16.07.2010
Release NL
07.07.2011
Release DVD
18.10.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Hiromasa Yonebayashi | Stemmencast: Mirai Shida (Arrietty), Ryûnosuke Kamiki (Sho), Shinobu Ohtake (Homily), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2010

De Japanse animatie, ofwel anime, geniet zeer grote aanhang in het thuisland. Hoewel aandacht voor deze film- en televisievorm in de westerse wereld steeds groter wordt, zullen velen bij navraag niet veel verder komen dan Dragonball Z, Avatar: The Last Airbender en Akira. Dat is erg jammer; films als 5 Centimeters Per Second en Perfect Blue kunnen zich met gemak meten met het beste werk van Disney. Gelukkig is er hoop in de vorm van studio Ghibli. Deze animatiestudio creëert prachtige animatiefilms die ook in het westen aanzienlijke populariteit genieten dankzij uitingen als Spirited Away en Howl’s Moving Castle. Met hun nieuwste telg Arrietty zetten ze deze traditie voort en schenken ze ons opnieuw een film van ongekende schoonheid.

De veertienjarige Arrietty is een ‘borrower’, een mensje dat slechts tien centimeter groot is en leeft van de spullen die ze van gewone mensen ‘leent’. Ze woont samen met haar vader en moeder onder het huis van de twaalfjarige Sho en zijn groottante. Op een dag ontdekt Sho Arrietty en haar familie, waarna hij gefascineerd op zoek gaat naar contact met de kleine mensjes. Helaas zien de borrowers hem als een dreiging en willen ze zo snel mogelijk weg uit het huis.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Arrietty Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Arrietty

acties