Pina (2011)

Dance, dance, otherwise we are lost

Prachtig gefilmde danssequenties in een ode aan de overleden choreografe Pina Bausch.
play

7,5 details

  • 103 Min
  • Musical
  • Documentaire
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
103 Min Duitsland

Pina is de nieuwe film van Wim Wenders, en is een weergave van de bijzondere danskunst van de grote Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Zij veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. Pina is een hommage van Wenders aan deze vrouw, en is in 3D opgenomen. Het podium van de dansfilm is de stad Wuppertal en haar omgeving, de thuishaven van Bausch. Op een goed oordeel is het nog even wachten: tot nu toe zijn er op RottenTomatoes 15 recensies geteld, waarvan 87% positief was. Vooral de 3D effecten worden goed gebruikt in de film. Zo oordeelt Kevin Harley in zijn recensie voor TotalFilm als volgt. Wim Wenders makes the most of the capabilities of 3D with this dance wonder.

Alt titel
Pina 3D
Regie
Wim Wenders
Cast
Pina Bausch, Malou Airaudo, Regina Advento, Ruth Amarante, Pablo Aran Gimeno, Josephine Ann Endicott, Silvia Farias Heredía, Mechthild Grossmann, Andrey Berezin, Bénédicte Billet, Ales Cucek, Clementine Deluy, Lutz Förster, Rainer Behr, Damiano Ottavio Bigi, Jorge Puerta.
Budget
$ 4.317.946
Opbrengst
$ 14.624.826
Release
24.02.2011
Release NL
07.07.2011
Release DVD
18.10.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Wim Wenders | Cast: Regina Advento, Andrey Berezin, Clementine Deluy, Pina Bausch, e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2011

Jarenlang hadden Wim Wenders en Pina Bausch al het plan om een film over het beroemde Tanztheater Wuppertal te maken, maar zonder een idee hoe de dans goed in beeld te brengen. Met de recente vernieuwingen op het gebied van 3D zag Wenders eindelijk zijn kans schoon. Alle voorbereidingen waren al getroffen toen Bausch enkele dagen voor de eerste opnames echter plotseling overleed. In plaats van een documentaire over de choreografe en haar danstheater, is Pina nu een ode aan de kunstenares geworden. Voor liefhebbers van ballet een absolute must, maar zelfs leken zullen gefascineerd naar de fraai in beeld gebrachte choreografieën kunnen kijken.

Het is vooral te danken aan de regie van Wenders, die geen enkele scène op een andere laat lijken. Iedere dans, van fragmenten uit Le Sacre du Printemps tot het modernere Vollmond, heeft een andere locatie en een andere cameravoering. Pina blijft zo, ondanks het feit dat er vrijwel alleen maar wordt gedanst, verrassend afwisselend. Alles is fantastisch in beeld gebracht. Van een camera die midden in de actie beweegt, tot een vogelperspectief met grote scherptediepte, wat in 3D de illusie geeft dat de dansers als miniaturen in een maquette bewegen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Pina

acties