Bennie Stout

Bennie Stout (2011)

6,1 details

  • 93 Min
  • Familiefilm
  • Avontuur
  • Musical
  • Nederland

Nederland, jaren dertig. Benjamin Stout doet zijn naam vaak eer aan. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakt trapauto, zet hij de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennie’s vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen. Bennie heeft nu nog maar één wens: Sinterklaas moet er voor kunnen zorgen dat zijn vader snel thuis komt zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Al snel komt Bennie erachter dat het niet zo makkelijk is. Hij besluit zijn vader zelf op te halen. Hij schrijft zijn naam bij de 'stoute kinderen' in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als 'stout jongetje' moet hij in de zak mee naar Spanje...

Alt titel
Bennie Brat
Regie
Johan Nijenhuis
Cast
Irene Moors, Wilbert Gieske, Bas Keijzer, Diederik Ebbinge, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Hanna Verboom, Koen Dobbelaer, Koert-Jan de Bruijn, Marijn Bekkenk, Febe Bakema, Merel Boot, Pieter Lossie, Julian Ras, Remon van Dijk, Yahya Gaier, Stephan Evenblij, Bulent Camdere.
Release
06.10.2011
Release NL
06.10.2011
Release DVD
23.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Johan Nijenhuis | Cast: Koen Dobbelaer (Bennie Stout), Hanna Verboom (Rietje), Bram van der Vlugt (Sinterklaas), Marijn Bekkenk (Steven Stout), Febe Bakema (Hadewich), Pieter Lossie (Roderick), Diederik Ebbinge (De Burgemeester), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2011

Bij het verschijnen van de horrorfilm Sint trok Costa-regisseur Johan Nijenhuis flink van leer tegen diens geestelijk vader Dick Maas. Inzet van de strijd was de filmposter waarmee ons land volgeplakt was. Tijdens een kort geding betoogde Nijenhuis dat de kids die nog in Sinterklaas geloofden de aardedonkere afbeelding van de kindervriend van Maas veel te eng vonden. De aanklager werd in het ongelijk gesteld en Maas had voor een prikkie de best denkbare publiciteitscampagne. De naam van moraalridder Nijenhuis is niet altijd synoniem aan goede smaak en de filmmaker liep wellicht al wat vooruit op zijn eigen Sintplannen. De goedheiligman is namelijk weer hot en elk jaar lijkt er meer concurrentie te komen in het nedersubgenre van de Sinterklaasfilm.

De titelfiguur, Benjamin ‘Bennie’ Stout, is een schoffie met een oudere broer en een hardwerkende moeder, dat het zonder zijn vader moet stellen. Het jochie is een typisch geval van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Als Bennie zich weer eens in de problemen heeft gewerkt door toedoen van het stinkend verwende burgemeesterszoontje Roderick, mag zijn moeder Rietje het zilver bij de burgervader komen poetsen. Alle beetjes helpen in de crisistijd en daarom is Bennies vader uitgerekend in december ver weg aan het werk in de haven van Bilbao. Als Bennie hoort dat alle stoute kindertjes in de zak mee naar Spanje gaan, zorgt hij ervoor dat hij in het Grote Boek van de Sint terechtkomt. Het lijkt een razend slimme zet om herenigd te worden met zijn vader. Maar is Bennie wel echt stout?

videotrailers & clips