Onder ons

Onder ons (2011)

4,9 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Nederland
85 Min Nederland

Ewa, een wat naar binnen gekeerde Poolse au pair, komt in een spiraal van twijfel en isolement terecht, als ze meent te weten wie de verkrachter is die de provinciestad waar ze woont onveilig maakt. Ze stelt zichzelf de vraag of je iemand kunt beschuldigen zolang je niet zeker bent van zijn schuld, of moet je dat toch doen, vanwege het acute gevaar voor anderen?

Alt titel
Among us
Regie
Marco van Geffen
Cast
Rifka Lodeizen, Reinout Bussemaker, Guy Clemens, Dagmara Bak, Natalia Rybicka.
Release
10.11.2011
Release NL
10.11.2011
Release DVD
15.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Marco van Geffen | Cast: Dagmara Bak (Ewa), Natalia Rybicka (Aga), Rifka Lodeizen (Ilse), Guy Clemens (Peter), Reinout Bussemaker (Anton), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2011

De vinexwijken die sinds de jaren negentig als paddenstoelen uit de grond schoten, zijn in zeer korte tijd de belichaming van de nieuwe deprimerende burgerlijkheid geworden. Ze vormen dan ook het dankbare decor voor de debuutfilm van Marco van Geffen, waarbij enkel de aanblik al de helft van het werk lijkt te doen. Smetteloze fantasiearme huizen gedrapeerd langs kaarsrechte anonieme straten. Het zand van de aanbouw is nog nauwelijks verwaaid. Het moet een hel zijn om erin op te groeien. Toch heeft het de schijn van veiligheid en belooft het een frisse aftrap voor pas gestichte gezinnen. De nieuwbouwwijk van een niet nader genoemd provinciestad is tevens de toegangspoort naar ons land voor de Poolse au pair Ewa. Ze krijgt onderdak bij een gezin dat in afwachting is van een tweede spruit. Het timide meisje kan maar moeilijk aarden in haar nieuwe gastgezin. Wellicht doet de broze vriendschap met de extraverte Aga haar wat meer op haar gemak voelen.

Van sociale controle of cohesie kan in de korte tijd dat de wijk er ligt nog nauwelijks sprake zijn. De buurt wordt opgeschrikt door een serieverkrachter, die zich onder de bewoners schuilhoudt. Ewa heeft haar verdenkingen laten vallen op de gastvader van landgenote Aga en begint de man voorzichtig uit te dagen. De communicatie met Ewa’s gastgezin verloopt ondertussen alsmaar stroever. Met haar steenkool-Engels probeert gastmoeder Ilse het meisje nog op haar gemak te stellen. De Poolse stopt het jongetje voor wie ze moet zorgen bij zich in bed in de hoop dat hij haar tot bedaren kan brengen. Het meisje kruipt steeds meer in haar schulp en begint merkwaardig gedrag te vertonen. Voor het gastgezin zit er weinig anders meer op dan hun au pair een enkeltje Polen aan te bieden.

videotrailers & clips