Alpeis

Alpeis (2011)

6,5 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Griekenland
93 Min Griekenland

Een verpleegster, een ambulancier, een turner en een coach runnen een bedrijfje genaamd “Alpen”. Ze kunnen ingehuurd worden om overleden personen in hun dagelijkse routines na te spelen, dit ten behoeve van hun rouwende familieleden, vrienden en collega’s. Er is een grote variatie in het soort rollen dat ze spelen, maar toch nemen ze niet zomaar elk aanbod aan. Het bedrijf opereert in de illegaliteit, onder een streng regime van hun leider, de ambulancier. Hij heeft zichzelf als codenaam de naam van de grootste Alpenreus toegeëigend: de Mont Blanc.

Regie
Yorgos Lanthimos
Cast
Aggeliki Papoulia, Ariane Labed, Aris Servetalis, Johnny Vekris.
Release
27.10.2011
Release DVD
19.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Yorgos Lanthimos | Cast: Aggeliki Papoulia (de verpleegster), Aris Servetalis (Mont Blanc), Johnny Vekris (coach), Ariane Labed (turnster), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2011

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos maakte enkele jaren geleden furore op het internationale filmhuis- en festivalcircuit met Dogtooth, een bizarre film waarin ouders op wel heel onorthodoxe wijze en met veel verzonnen verhalen hun kinderen van de buitenwereld afschermden. Daarna produceerde en acteerde hij in het ook al bijzondere Attenberg. Beide films werden gekenmerkt door een behoorlijk absurd gevoel voor zeer zwarte humor dat ook in de gekkigheid van Alps terugkeert. Dit keer is de blik van Lanthimos weidser en schetst hij een intrigerend portret van een samenleving in chaos die afstevent op een onduidelijke toekomst.

De Alpen uit de titel is een bedrijfje met vier medewerkers die allen de naam van een berg uit de Alpen dragen (de leider heet bijvoorbeeld Mont Blanc). Ze verhuren zich aan mensen die rouwen om iemand die net overleden is, waarbij zij de rol van de overledene spelen. Volgens hen heeft dat een therapeutische werking, en voor sommige overlevenden lijkt dit inderdaad zo te werken. Maar hoe langer de Alpen in dienst zijn, hoe meer de psychologische gezondheid van zowel klant als Alp op zijn minst twijfelachtig te noemen valt. Zeker voor de hoofdpersoon, een verpleegster die bijklust als Alp en zich langzamerhand verliest in de personages die ze speelt.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Alpeis Nieuwsberichten

  • Eerste clip Alps

    Eerste clip Alps

    Jim Pedd,

    Bekijk een eenpersoons tenniswedstrijd in de clip van Giorgos Lanthimos nieuwste.

  • Bizarre teaser trailer Alps

    Bizarre teaser trailer Alps

    Jim Pedd,

    De nieuwe film van Giorgios Lanthimos, die ons eerder Dogtooth bracht.