Lena

Lena (2011)

At Daan's place, Lena finally comes home - but at what price?

6,6 details

  • 119 Min
  • Drama
  • Nederland
  • België
119 Min Nederland

Lena is het verhaal van een stevig adolescent meisje van Poolse afkomst, inwonend bij haar instabiele moeder. Eigenlijk is ze het gelukkigst als ze aan line-dancing doet. Dansend vergeet ze haar thuissituatie , dromend van een eigen huis en leuke vriend. Maar jongens willen haar eerder voor de seks dan voor de liefde. Zodra Lena verkering krijgt met de populaire Daan, lijkt haar droom alsnog werkelijkheid te worden. Het meisje krijgt niet alleen te maken met de dubieuze praktijken van haar grote liefde.

Regie
Christophe Van Rompaey
Cast
Rifka Lodeizen, Lisa Smit, Jeroen Willems, Martijn Fischer, Agata Buzek, Ernst Dekkers, Kevin de Wit, Steef Cuijpers, Niels Gomperts, Emma Levie, Ab Baars, Arie de Man, Chiem Vreeken, Blue Ter Burg, Susanne Op 't Hof.
Release
12.10.2011
Release NL
16.02.2012
Release DVD
05.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Christophe van Rompaey | Cast: Emma Levie (Lena), Niels Gomperts (Daan), Jeroen Willems (Tom), Agata Buzek (Danka), Rifka Lodeizen (Bea), Lisa Smit (Hanna), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2011

De Vlaming Christophe van Rompaey trakteerde ons in 2008 op zijn regiedebuut Aanrijding in Moscou, waarin een alleenstaande moeder in de Gentse volkswijk Moscou het hof wordt gemaakt door een onbehouwen en veel jongere vrachtwagenchauffeur. De humor in Van Rompaeys eerste lange speelfilm is van het allooi dat alleen de Belgen kunnen bedenken. Ruw, confronterend, direct, uitermate geestig, maar vrijwel altijd gebezigd door toch wel sympathieke personages met het hart op de goede plek. De Belgen hebben wat humor betreft de laatste jaren een flinke voorsprong op ons kaaskoppen genomen, met geslaagde recente titels als Ex Drummer, De Helaasheid der Dingen en Hasta la Vista!.

Voor zijn tweede speelfilm gooit Van Rompaey het echter over een geheel andere boeg. De humor bij Lena moet je zoeken en ligt misschien enigszins verscholen in de tragiek van de hoofdpersoon. Het zit het Poolse immigrantenmeisje Lena op alle denkbare vlakken tegen. Ze doet denken aan een nog treuriger versie van het meisje in Welcome to the Dollhouse van de eigengereide Amerikaan Todd Solondz. De onopvallende, ongelukkige en te dikke Lena heeft er veel voor over om bij haar leeftijdsgenoten - en dan vooral de jongens - in de smaak te vallen. In de openingsscène zien we hoe ze een schoolgenoot aan zijn gerief helpt in het fietsenhok. Jongens zien haar als een object om hun lusten op te botvieren. Verkering of liefkozing zit er niet in.

videotrailers & clips