Nannerl, la soeur de Mozart
Het prachtig gespeelde en vormgegeven verhaal over Mozarts nagenoeg even getalenteerde zus Nannerl.
play

6,5 details

  • 120 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Muziek
  • Romantiek
  • Frankrijk

Het is 1763. De muzikale familie Mozart is op tournee door Europa en reist per koets langs de belangrijkste hoven van Europa. Het is een vermoeiend Nannerl, las soeur de Mozarten uitputtend leven maar het succes is groot. De adel vergaapt zich aan het wonderbaarlijke talent van de twaalfjarige Wolfgang, die steeds bekender wordt. Hij wordt begeleid door zijn vijf jaar oudere zus Nannerl. Zij is ook een muzikaal talent en heeft haar ouders als jong kind versteld doen staan met haar magistrale vioolspel. Nu haar broer bekender wordt, moet Nannerl tevreden zijn met haar rol van begeleidster. Als haar vader haar beveelt te stoppen met het spelen van de viool, wat gezien wordt als een mannelijk domein, is dat voor het meisje moeilijk te accepteren. Wanneer ze kennis maakt met prinses Louise van Frankrijk en via haar de Dauphin kan ontmoeten, krijgt ze toch een kans haar muzikale talenten tot uitvoering te brengen. Maar in het Europa van de 18e eeuw is het voor een jonge vrouw onmogelijk om een muzikale carrière op te bouwen. Verkleed als man weet ze echter toegang te krijgen tot Versailles en de Dauphin.

Alt titel
Mozart's Sister
Regie
René Féret
Cast
Marc Barbé, Salomé Stévenin, Delphine Chuillot, Mona Heftre, Nicolas Giraud, Dominique Marcas, Marie Féret, David Moreau, Clovis Fouin, Lisa Féret, Adèle Leprêtre, Valentine Duval, Arthur Tos, Océane Jubert, Julien Féret, René Féret, David Moreau.
Release
09.06.2010
Release NL
01.12.2011
Release DVD
01.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: René Féret | Cast: Marie Féret (Nannerl Mozart), Marc Barbé (Léopold Mozart), David Moreau (Wolfgang Mozart), Clovis Fouin (Le Dauphin), Lisa Féret (Louise de France), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2010

Vrijwel iedereen zal, gevraagd naar de grote klassieke componisten, namen noemen als Beethoven, Chopin, Bach en Mozart. Naast hun talent en wereldfaam hebben deze toonkunstenaars echter nog iets gemeen: ze zijn allen man. Dat er geen vrouwelijke componisten bekend zijn geworden komt niet omdat ze er niet waren, maar door het complete gebrek aan feminisme in die tijd. Nannerl was één van deze getalenteerde vrouwelijke componisten die nooit bekend werden. Ze werd in Duitsland geboren als enige dochter van Leopold en Anna Maria. Vijf jaar na haar werd haar broertje Wolfgang geboren. Hun familienaam: Mozart. Regisseur René Féret vertelt in het Franstalige Nannerl, la Soeur de Mozart het verhaal van de zeer muzikaal getalenteerde zus van de inmiddels wereldberoemde Wolfgang Amadeus Mozart.

Het is 1763. De muzikale familie Mozart is op tournee en reist per koets langs de belangrijkste hoven van Europa. De adel vergaapt zich aan de uitzonderlijk getalenteerde, tienjarige Wolfgang. Vader Leopold had zijn talent vroeg opgemerkt en onderwijst hem zelf. Nannerl, de vijf jaar oudere zus van Wolfgang, begeleidt hem bij de diverse optredens. Haar vader verbiedt haar echter viool te spelen, omdat dit een mannelijk domein is, en laat haar ook niet toe bij de componeerlessen die hij Wolfgang geeft. Nannerl kan het maar moeilijk accepteren. Haar hoop op een muzikale carrière wordt nieuw leven in geblazen als ze de Dauphin van Frankrijk ontmoet. Ze moet dan echter wel als man verkleed, want in het Europa van de achttiende eeuw lijkt het voor een jonge vrouw onmogelijk om een muzikale carrière op te bouwen.

videotrailers & clips