nu in de bioscoop

Top Gun: Maverick (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Top Gun: Maverick is het vervolg van de eerste Top Gun film uit 1986. Dit vervolg is geregisseerd door Joseph Kosinski, de regisseur van Oblivion en TRON: Legacy.
In de film wordt Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise) na meer dan dertig jaar dienst als een Top Gun piloot teruggevraagd door de marine. Hier wordt hem gevraagd om nieuwe Top Gun piloten te trainen voor een belangrijke en gevaarlijke militaire missie.
Tijdens deze trainingen probeert Maverick de jonge piloten op zijn eigen manieren te trainen, zodat ze hun eigen grenzen weten te verleggen. Zo hoopt hij ze succesvoller op deze missie te sturen en ze weer levend terug op de thuisbasis te kunnen zien. Door het verschil van generatie en de botsende arrogantie van Maverick en de jongere piloten gaat dit alleen niet zo simpel als Maverick had gehoopt.
Na ongeveer dertig jaar weten ze deze tweede Top Gun film op een moderne, maar toch ook herkenbare manier neer te zetten. Zo zitten er vele momenten in deze nieuwe film die fans van de eerste film wel kunnen terug herkennen en zo waarderen. Verder zitten er ook genoeg momenten in om de film ook meer aanspreekbaar te maken voor de jongere generatie. Zo kunnen jong en oud beide van deze film genieten.
Het is leuk om Tom Cruise nu in een leidinggevende rol te zien en jongere piloten les te geven. Zo is hij in vergelijking met de eerste film nu van leerling in leraar verandert, die alles wel op zijn eigen manier probeert te doen. Hierdoor komt hij soms wel in problemen met de mensen die boven hem staan, maar hij probeert voet bij stuk te houden voor een succesvol eindresultaat voor zichzelf en zijn leerlingen.
Ze hebben dit vervolg mooi in beeld gebracht en op verzoek van Tom Cruis ook allemaal echt gefilmd. Zo is er geen gebruik gemaakt van green screen of opnames met CGI. Dankzij verbeterde filmtechnieken en deze manier van filmen, voelt de film zo meer realistisch aan alsof je zelf ook echt in een cockpit zit tijdens deze vliegtuig trainingen en missies.
Voor dit realistische gevoel en manier van filmen, hebben ze echte vliegtuigen gebruikt. Een groot deel van de filmcast moest ook aan vele fysieke eisen voldoen zoals echt G-force trainingssessies ondergaan. De meeste nieuwe leden van de filmcast leveren hierdoor beter en meer realistisch werk tijdens hun vliegtuig scenes. Slechte een paar hebben gebruik gemaakt van een stuntdubbel, maar dit valt gelukkig niet terug te zien in de film.
De acteurs die de piloten in training spelen, komen goed over als een gezamenlijke groep leerlingen. Door het script concentreert de film zich naast hun groep zich ook op andere dingen, waardoor de groep niet altijd zo sterk overkomt als en gezamenlijk groep. Bij de oudere groep uit de eerste film ging dit wat beter. Bij deze nieuwe groep leer je alleen echt de leerlingen goed kennen die uiteindelijk op de gevaarlijke missie gaan.
Naast de training scenes en uiteindelijk missie gaat de film ook over Maverick die aan een nieuwe romantische relatie probeert te werken met Peggy Benjamin gespeeld door Jennifer Connelly. Tom Cruise en Jennifer Connelly hebben onderling en goede chemie in de film, maar deze komt alleen niet zo sterk naar voren als de chemie die Tom Cruise had met Kelly McGillis in de eerste Top Gun film. Kelly McGillis zit helaas niet in dit vervolg, omdat de regisseur en schrijvers niet echt een rol voor haar personage konden bedenken voorin dit vervolg. Zelf heeft Kelly McGillis aangegeven dat ze waarschijnlijk ook niet teruggevraagd is, omdat ze inmiddels ouder is geworden en zelf verder geen zin had zich weer in vorm te trainen voor de rol. Terugkerende acteur Val Kilmer speelt meer een cameo in deze film, want wegens zijn afgenomen gezondheid is hij nu helaas niet echt meer in staat om veel acteerwerk te leveren.