Albert Nobbs (2011)

We are all disguised as ourselves.

Een ingetogen, maar knappe hoofdrol voor Glenn Close in dit richtingsloze Ierse drama.
play

6,3 details

 • 113 Min
 • Drama
 • Romantiek
 • Verenigd Koninkrijk
 • Ierland
 • Frankrijk
 • Verenigde Staten
113 Min Verenigd Koninkrijk

Albert is een verlegen butler die al jaren een groot geheim met zich meedraagt. In werkelijkheid is hij een vrouw die haar hele leven zich moet kleden en gedragen als man. Wanneer de knappe schilder Hubert Page arriveert bij het hotel probeert Albert te ontsnappen aan haar valse identiteit die ze voor zichzelf heeft gecreëerd. Ze verzamelt al haar moed bijeen om het knappe jonge dienstmeisje Helen het hof te maken waarin ze een zielsverwant heeft gevonden. Maar Helen heeft meer interesse in de de nieuwe klusjesman Joe.

Alt titel
The Singular Life of Albert Nobbs
Regie
Rodrigo García
Cast
Mia Wasikowska, Glenn Close, Brendan Gleeson, Antonia Campbell-Hughes, Michael McElhatton, Maria Doyle Kennedy, Mark Williams, Pauline Collins, Dolores Mullally, Phyllida Law, James Greene, Kenneth Collard, Judy Donovan, Serena Brabazon, Bonnie McCormack.
Budget
$ 8.000.000
Release
21.12.2011
Release NL
08.03.2012
Release DVD
21.08.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Rodrigo García | Cast: Glenn Close (Albert Nobbs), Mia Wasikowska (Helen), Aaron Johnson (Joe), Janet McTeer (Hubert), Brendan Gleeson (Dr. Holloran), Jonathan Rhys Meyers (Viscount Yarrell), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2011

Drie decennia geleden, in de tijd dat ze ook haar eerste Oscarnominatie voor een bijrol in The World According to Garp in de wacht sleepte, speelde Glenn Close off-Broadway in de toneelproductie Albert Nobbs. Haar titelrol in het toneelstuk was gebaseerd op een kort verhaal dat de Ierse schrijver George Moore bijna een eeuw geleden publiceerde. Close ontwikkelde zich als een veelzijdig actrice en kreeg bij het grote publiek grote bekendheid met haar vertolkingen in titels als Fatal Attraction en Dangerous Liasons. De rol van de Ierse butler Albert Nobbs zou de actrice echter haar hele carrière bijblijven. Close leurde bijna vijftien jaar in Hollywood met het plan om het boek annex toneelstuk tot speelfilm te bewerken. Hongaar István Szabó werd begin deze eeuw gepolst voor de regie, maar de financiën zaten tegen en het project werd afgeblazen.

We zijn inmiddels een jaar of tien verder en Close heeft het project uiteindelijk toch van de grond gekregen. Szabó staat nog steeds op de titelrol voor het aankleden van Moores verhaal, maar het regiestokje werd overgegeven aan Colombiaan Rodrigo García. Close werkte met schrijvers John Banville en Gabriella Prekop aan het scenario. Albert Nobbs speelt zich af in het Ierland aan het eind van de negentiende eeuw. Het was een economisch barre tijd, waarin de baantjes niet bepaald voor het oprapen lagen en je bij de minste aanleiding op straat kon komen te staan. Albert is een zwijgzame, gedisciplineerde butler die al sinds jaar en dag in een hotel werkzaam is. Hij draagt echter een groot geheim met zich mee. Albert is eigenlijk een vrouw en deze ontdekking zou tot onherroepelijk ontslag leiden. Maar ook de droom om een eigen sigarenwinkel te beginnen zal in duigen vallen zodra Albert ontmaskerd wordt. De butler doet er dan ook alles aan om zo onopvallend mogelijk door het leven te gaan.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Albert Nobbs Nieuwsberichten

 • Trailer Albert Nobbs

  Trailer Albert Nobbs

  Arman Avsaroglu,

  Glenn Close is de favoriet voor de Oscar voor beste actrice.

  mode_comment 2

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Niet echt mijn ding deze film, wat traag en simpel verhaaltje. Maar de rol van Glenn Close mag er w......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Albert Nobbs

acties