Kyteman - Now What?

7,0 details

  • 87 Min
  • Documentaire
  • Nederland
87 Min Nederland

Een documentaire van Menna Laura Meijer over de muzikant Colin Benders, beter bekend als Kyteman, en zijn compromisloze artistieke keuzes, het verlangen naar vernieuwing, de dagelijkse praktijk, het geld en de organisatie.

Regie
Menna Laura Meijer
Cast
Kyteman.
Release
01.12.2011
Release NL
01.12.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Menna Laura Meijer | Cast: Colin Benders, Erik Benders, Pax | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2011

Kan een jonge muzikant met slechts één cd en een carrière van een jaar, interessant genoeg zijn voor een documentaire van anderhalf uur? Menna Laura Meijer bewijst met Kyteman - Now What? van wel. De film is zeer vakkundig gemaakt en levert een indringend portret op van een onrustig en chaotisch persoon. Een muzikant die in 2009 in één klap beroemd werd en vervolgens doodleuk aankondigde aan het eind van dat jaar te stoppen. Een gedurfde keuze voor iemand die door critici de hemel in werd geprezen en door zijn publiek op handen werd gedragen. Colin Benders, alias Kyteman, is er echter van overtuigd dat een echte kunstenaar “het bekende loslaat, risico’s neemt en zijn verlangen naar vernieuwing volgt.” Deze documentaire volgt hem in de zoektocht naar nieuwe muziek.

Kyteman - Now What? opent met beelden van het laatste optreden van de band in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het zijn spannende beelden en het is direct duidelijk wat het onderwerp van de film is. "Ik heb een bizar jaar gehad", zegt Colin Benders, “maar nu heb ik weer de ruimte om na te denken over het volgende ding”. Wat dat ding moet worden weet hij nog niet. Een van de plannen is om jamsessies te geven op bijzondere locaties. Zo brengt hij een bezoek aan Radio Kootwijk en laat meteen allerlei wilde plannen los, met veel mensen en blazers en trommels en…herrie. Een van de aanwezigen wijst hem er op dat Radio Kootwijk vooral een plek is van rust en regelmaat. Kyteman houdt echter niet van rust en regelmaat.

videotrailers & clips