Skoonheid (2011)

6,5 details

  • 98 Min
  • Drama
  • Zuid-Afrika
  • Frankrijk
  • Duitsland
98 Min Zuid-Afrika

Gevangen in een verstikkend huwelijk en de onderdrukkende Zuid-Afrikaanse samenleving is François te bang om eerlijk naar zichzelf en de wereld te zijn. Maar lang kan hij dit gevaarlijke spel volhouden?

Alt titel
Beauty
Regie
Oliver Hermanus
Cast
Deon Lotz, Charlie Keegan, Roeline Daneel, Sue Diepeveen, Michelle Scott, Albert Maritz.
Release
05.08.2011
Release NL
23.02.2012
Release DVD
26.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Oliver Hermanus | Cast: Deon Lotz (François), Charlie Keegan (Christian), Roeline Daneel (Anika), Sue Diepeveen (Marika), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2011

Schoonheid is een merkwaardig fenomeen. Het is vergankelijk, compleet ongrijpbaar en wordt haast door iedereen anders ingevuld. Toch heeft schoonheid een onweerstaanbare aantrekkingskracht en kan ze je compleet in haar greep hebben. De slimme reclamejongens zien de zucht naar die veelal onbereikbare schoonheid niet voor niets als het ultieme middel om een product aan het publiek te slijten. De fysieke schoonheid is vaak universeler dan de innerlijke schoonheid, die vaak nauw samenhangt met ware liefde. Zelfstandig ondernemer François van Heerden wordt met schoonheid in al haar facetten in zijn gezicht geslagen op een bruiloft, wanneer hij zijn jonge vitale neef Christian weer ziet.

François leidt een onmogelijk dubbelleven. Zijn huwelijk is uitzichtloos en verstikkend. Met zijn racistische vrienden spreekt hij zijn afkeer uit over homoseksualiteit, om vervolgens met diezelfde mannen orgies op hotelkamers te houden. Het is ondenkbaar dat de man van middelbare leeftijd ooit zijn ware gevoelens zou kunnen omarmen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. François verzint smoezen om maar zo vaak mogelijk bij zijn knappe neef in de buurt te zijn. Bewondering maakt plaats voor obsessie. De familieman uit het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein is een tikkende tijdbom die zijn verlangens niet weet waar te maken. Als het niet goedschiks gebeurt, dan maar kwaadschiks.